Werich letem světem. Na Kampě představují životní příběh slavného herce a dramatika

Werich letem světem. Na Kampě představují životní příběh slavného herce a dramatika60%

Po úspěšné inscenaci Meda se rozhodlo Muzeum Kampa na své letní scéně představit životní příběh další důležité osobnosti českého kulturního života – Jana Wericha. Autorka hry Daniela Sodomová chtěla představit jeho osobnost v plném rozsahu. Pomáhají jí při tom Vojtěch Kotek a Václav Kopta.

Divadlo Kampa se rozhodlo uvést inscenaci o Janu Werichovi na základě toho, že byla zakladatelka muzea Meda Mládková přítelkyní Jiřího Voskovce a několik let bojovala o záchranu Werichovi vily. Když se jí v roce 2015 podařilo vilu ve veřejné soutěži získat, vznikla v ní stálá expozice právě o výjimečném tvůrčím duu Voskovec a Werich.

Inscenace zavádí diváky do tmavomodrého světa Jana Wericha. Scéna je pojata minimalisticky, dominantu tvoří dřevěná lodička, která se pohybuje nejen po jevišti, ale zajíždí také mezi diváky. Na scéně se nejprve setkává zesnulý Werich se svým mladším já, aby společně divákům představili svůj pozoruhodný životní příběh. Postupně se objevují další klíčové osobnosti Werichova života – Jiří Voskovec, Jaroslav Ježek, jeho žena Zdeňka i dcera Jana.

Hra obsahuje vše, co by nemělo při vyprávění o Janu Werichovi, klíčové osobnosti českého divadla, chybět. Je tu zpěv, tanec, známé melodie, zlidovělé citáty, kritika politických poměrů, kterou tvůrci umně aktualizovali tak, aby odrážela současnou politickospolečenskou situaci. Chemie mezi herci je příjemná a zejména v dramatických scénách často mrazí, a to i díky videomappingu, který se výrazně podílí na atmosféře inscenace.

Autoři inscenace se snaží životní příběh Jana Wericha vyjádřit v jeho komplexnosti. Proto začínají v době, kdy se Werich s Voskovcem setkávají ve školní lavici, a chronologicky pokračujeme až k jeho smrti. Zejména první polovina je pak plná spíš než humoru nejrůznějších faktografických informací. Jako kdyby si člověk klikl na Wikipedii, zadal heslo ‚Jan Werich‘ a projížděl text odshora dolů. Některé klíčové události tak zůstávají jen pouhým konstatováním a vyznívají naprázdno. Často není jasné, proč se herci chovají způsobem, jakým se chovají. Nedostávají na to dostatečný prostor. Chybí i výraznější herecké momenty.   

Druhá polovina je více dramatická než ta první a také poutavější. Stále ale jen klouže po povrchu. Promluvy mladého a starého Jana Wericha nabízejí zajímavé momenty. Často ale inscenaci nikam neposouvají a místy dokonce působí až přebytečně. Nutno podotknout, že redakce ani v jedné z hlavních rolí neviděla tváře projektu Vojtěcha Kotka a Václava Koptu, kteří jsou hlavním tahákem celé show.

Ambicí inscenace bylo přiblížení bohatého vnitřního světa Jana Wericha. A to se kvůli výše zmíněnému nepodařilo. Hra se dostává k hlubším momentům jen zřídka. Přitom právě ty jsou její největší ozdobou. Zejména při emotivním závěru se tají dech a konečně se dostavují i emoce, na které je jinak hra poměrně chudá.

Inscenace Werich tak nabízí pohodovou letní podívanou. Hlubší pohled do života Jana Wericha od ní ale nečekejte, jinak budete odcházet zklamaní.

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!