Olomoucké Trienále středoevropského umění ukáže díla desítek výtvarníků pod heslem Universum

Olomoucké Trienále středoevropského umění ukáže díla desítek výtvarníků pod heslem Universum 

Na třicet umělců z Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska, Slovinska a dalších zemí představí svou tvorbu na Trienále SEFO pořádaném Muzeem umění Olomouc. Od 24. června až do ledna příštího roku zahrne výstavy, workshopy, koncerty a další akce pod ústředním tématem Universum.

Hlavní výstava Universum nabízí pohled třiceti autorů přinášejících vlastní příběh, mezi nimiž nechybí emigrant ve Velké Británii Pavel Büchler, Rakušanka Anna Witt reagující na následky pandemie ve veřejném prostoru nebo titulní osobnost, polský průkopník počítačového umění Jan Pamuła, kterému kurátoři věnují samostatný výstavní prostor.

Jan Pamula: Configuration of Many Elements III (Geometrical Object III), 1977, Muzeum umění Olomouc

Nový výstavní formát olomoucké galerie podle hlavní kurátorky Barbory Kundračíkové přináší prostor vyzkoušet si strategie, které coby klasické muzeum běžně nepoužívá. „Trienále nám umožní více zasahovat do veřejného prostoru, zajímat se o město, možná i z Olomouce jako takové udělat středoevropské téma,“ řekla kurátorka pro KulTýden. Detaily si poslechněte v pětadvacáté epizodě podcastu.

Obyvatelé města či jeho návštěvníci trienále nepřehlédnou, protože překročí zdi muzea. Spojili jsme se s dalšími kulturními akcemi, institucemi, otevřeme pro veřejnost proluku určenou pro stavbu Středoevropského fóra a vstoupíme také do ulic,“ uvedl muzejní ředitel Ondřej Zatloukal, podle něhož se do projektu zapojil také filmový festival AFO, Divadelní Flora Olomouc nebo třeba VUT Brno.

Program obohacují i spolupracující zahraniční instituce – budapešťské Ludwig Múzeum, Východoslovenská galerie v Košicích, Kunstmuseum Lentos v Linci a Mezinárodní centrum kultury v Krakově.

Foto: Pavel Büchler, Trident, 2016

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!