Příští Pražské Quadriennale zamíří na holešovickou tržnici s tématem RARE

Příští Pražské Quadriennale zamíří na holešovickou tržnici s tématem RARE 

Pražské Quadriennale je největší mezinárodní festival v oblasti scénografie a performance designu, který se odehrává v Praze každé čtyři roky. Jeho 15. ročník proběhne od 8. do 18. června 2023 v areálu Pražské tržnice v Holešovicích. Tématem pro rok 2023 je „RARE“ ve smyslu vzácné i syrové.

Pražské Quadriennale se naposledy konalo na pražském Výstavišti a Praze 7 zůstane věrný i další ročník. Tentokrát zamíří v červnu roku 2023 do secesního a novorenesančního areálu památkově chráněné Pražské tržnice v Holešovicích. Tento areál sloužil původně jako jatka, a to až do roku 1983, kdy došlo k jeho přebudování na tržnici. Symbolicky tomuto místu je tak letošním tématem festivalu RARE, tedy vzácné, ojedinělé a také syrové.

Foto: Traces of Tissue - Eva Neužilová

RARE jako téma 15. ročníku Pražského Quadriennale se obrací směrem k unikátnosti a autenticitě zážitků, prostorů a komunit, které jim vdechují život. Scénografové reprezentující svou zemi tak představí jedinečné a vizionářské projekty reflektující společenské, kulturní a politické změny či ztvárňující post-pandemickou vizi divadla, performance a scénografie.

"V rámci Pražského Quadriennale 2023 bychom chtěli vytvořit prostor ke sdílení unikátního umění a jedinečné scénografie pramenící z inspirace materiály, originálními uměleckými postupy a inovacemi, které jsou ovlivněny prostředím, lokalitou a geniem loci, ve kterém vznikají," vysvětluje umělecká ředitelka projektu Markéta Fantová.

Pražské Quadriennale nyní zveřejnilo otevřenou výzvu pro účastníky do hlavních výstavních částí festivalu. V říjnu 2021 budou zveřejněny i výzvy pro další doprovodné projekty.

Foto: 360 - Tomáš Brabec

Pražské Quadriennale od svého vzniku v roce 1967 prošlo proměnou, kterou reaguje na měnící se přístupy ke scénografii. Pražské Quadriennale se tak z výstavy scénografie stalo největším oborovým mezinárodním festivalem, na kterém se setkávají profesionálové z oblasti scénografie, architektury, performance designu a divadla z celého světa.

Scénografii je potřeba zažít živě a s aktivním zapojením diváků

Markéta Fantová

Trendem posledních let jsou instalace založené na performativitě, v nichž se sami diváci mění v aktivní spoluúčastníky dění. Proto se Pražské Quadriennale rozhodlo svůj formát změnit z výstavního na festivalový, a akci původně směřovanou na odborné publikum a profesionály ještě více zpřístupnit širší veřejnosti.

"Připravovaný ročník festivalu Pražské Quadriennale 2023 si zcela otevřeně uvědomuje potřebu zažít scénografii živě a s aktivním zapojením diváků. Na základě tohoto jasného posunu, který považujeme za velmi důležitý, jsme se rozhodli nazývat PQ festivalem, nikoli výstavou,“ dodává umělecká ředitelka Pražské Quadriennale Markéta Fantová.

Pražské Quadriennale již zná svůj termín - své publikum přivítá v holešovické tržnici od 8. do 18. června 2023. Mezitím si můžete připomenout Pražské Quadriennale 2019.

Úvodní foto: Brazílie - Jan Hromádko

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Pražská holešovická tržnice nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!