Neodolatelná My Fair Lady šmrncnutá plzeňštinou zdobí jeviště západočeské metropole

Neodolatelná My Fair Lady šmrncnutá plzeňštinou zdobí jeviště západočeské metropole 75%

Kdo ještě neviděl některé z českých uvedení My Fair Lady, jako kdyby nebyl. Muzikál, za kterým stojí Alan Jay Lerner a Frederick Loewe, totiž na českých divadelních prknech doslova zdomácněl. Dosud se uskutečnilo celkem 33 tuzemských verzí této světoznámé inscenace. Ta nejnovější nyní odstartovala v Plzni, kam se neodolatelná Líza Doolittlová vrací již počtvrté.

Děj muzikálu pravděpodobně není nutné příliš detailně představovat. Notoricky známý příběh čerpá inspiraci ze hry George Bernarda Shawa Pygmalion. Vypráví o prostořeké prodejkyni květin Líze Doolittleové, které se ujme mrzutý a do sebe zahleděný profesor lingvistiky Henry Higgins, aby z ní vytvořil krásnou a kultivovanou dámu. Jejich společnou cestu, která rozhodně není procházkou růžovým sadem, doprovází svižná hudba v Plzni hrána živým orchestrem a písničky, které si už dávno dobily srdce muzikálových nadšenců.

Přestože se My Fair Lady může zdát jako sázka na jistotu, v Plzni nenechali nic náhodě a z populárního námětu se rozhodli vytěžit maximum. Pochvalu zaslouží zejména obsazení – výborná Charlotte Režná je v roli Lízy Doolittleové prostě náramná. Je jí plné jeviště, je hlasitá, drzá a sebevědomá. Přestože je děj muzikálu situován do Anglie stejně jako originál, do svého svérázného ‚jazyka lůzy‘ vtiskla prvky plzenštiny s naprostou samozřejmostí. Jejím pravým opakem je pak upjatý a sebestředný Henry Higgins, kterého ztvárnil přímo šéf plzeňské muzikálové scény Lumír Olšovský.

Ústřední dvojici se základní rysy svých charakterů podařilo vystihnout výborně. Funguje mezi nimi dobrá chemie, která se projevuje zejména v první části hry, kdy se Higgins snaží zkrotit temperament svérázné Lízy. Romantická linka sice trochu pokulhává, nicméně ji plně kompenzuje vztah Lízy s paní Higginsovou, Henryho matkou, kterou hraje Milena Steinmasslová v alternaci s Monikou Švábovou. Jejich spiklenectví dodává druhé polovině muzikálu šťávu.

Režné a Olšovskému pak zdárně sekundují i další herci – Roman Krebs v roli Pukovníka Pickeringa, Martin Otava jako Lízin otec Alfred, Martin Holec jako Lízin obdivovatel Freddy Eynsford-Hill či Stanislava Topinková Fořtová v roli paní Pearceové. Šmrnc dodává inscenaci množství doprovodných zpěváků a tanečníků.  

Tvůrčí tým v čele s režisérem Markem Němcem oblékl herce do dobových kostýmů a připravil pro ně krásné kulisy. Pochvalu si zaslouží zakomponování živého orchestrů do některých scén i  po vizuální stránce. O hudební nastudování plzeňské My Fair Lady se postaral Pavel Kantořík. Dirigenty orchestru jsou Dalibor Bárta a Pavel Kantořík.

My Fair Lady je mnoha lety ověřené představení, kterého se však Divadlo J. K. Tyla chopilo opravdu svědomitě a nabídlo inscenaci s výraznými hereckými výkony, při které se člověk pobaví i odpočine. Poprvé se veřejnosti představila v pátek 11. června 2021.

Foto: Divadlo J. K. Tyla

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!