Karpaty Fest, pátý Rick a Morty nebo Anifilm. Přinášíme kulturní tipy na týden od 21. do 27. června

Karpaty Fest, pátý Rick a Morty nebo Anifilm. Přinášíme kulturní tipy na týden od 21. do 27. června 

První letní dny si můžete užít s našimi kulturními tipy. Vyrazte třeba na Karpaty Fest ve Slavičíně, nebo na přehlídku animovaných filmů. Doma u klimatizace zůstaňte třeba s detektivkou Dál nechoď! a zaručeně vás zchladí i The Ice Road. A nezapomeňte na nového Ricka a Mortyho!

Rick a Morty

Pátá řada komediálního seriálu Rick a Morty vychází už v pondělí 21. června. Na HBO GO se geniální vědec Rick Sanchez opět vydá se svým vnukem Mortym za mezigalaktickými dobrodružstvími. Novou sérii doprovodí také speciální Den Ricka a Mortyho, v jehož rámci se mohou fanoušci těšit na fantastické oslavy s ukázkami, záběry z natáčení a překvapeními v televizi, digitálních médiích i na sociálních sítích.

The Ice Road

V novém netflixovském trháku v hlavní roli s Liamem Neesonem se vydává skupinka řidičů na záchrannou misi. Musí přes zamrzlý oceán dopravit potřebné vybavení k dolu, v němž uvízli horníci a vysvobodit je. Hraje se o čas a tato ledová cesta se ale neobejde bez komplikací – někdo si totiž nepřeje, aby na místo určení dojeli. Jejich vůdce Mike ale udělá vše pro to, aby lidské životy zachránil.  Mrazivý akční thriller vyjde 25. června.

Anifilm

Mezinárodní festival animovaných filmů se letos zaměří na snímky s environmentálními tématy. Část nazvaná Planeta A se pokusí o hlubší reflexi problémů souvisejících s životním prostředním, protože toto téma rezonuje společností i každodenním životem jedinců. Díky své specifičnosti a možnostem nabízí animace mnohem širší a lákavější pojetí fenoménu života na Zemi, než jak jsme zvyklí jej vídat v hrané či dokumentární tvorbě.

Mezinárodní festivalové soutěže proběhnou v tradičních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Do první kategorie se probojovaly hned dva české výtvory, a to Myši patří do nebe režijního dua Denisa Grimmová a Jan Bubeníček, který si zároveň odbude svoji českou premiéru, druhým pak je film Barevný sen Jana Baleje. Liberecký ANIFILM proběhne od 22. do 27. června.

Karpaty Fest

Zvučná jména domácí hudební scény míří o tomto víkendu do Bílých Karpat. Návštěvníci festivalu ve Slavičíně nedaleko Luhačovic si v pátek a sobotu poslechnou Tři Sestry, Ewu Farnou, Mňágu a Žďorp, Pokáče nebo Poetiku, ale i méně známou kapelu Křídla nebo lokální uskupení Fleret. Akce v neděli pokračuje dětským dnem s loutkovými inscenacemi v podání Sváťova dividla a se soutěžemi. 

 

J.A.R. na letní scéně Lucerny

Na venkovní koncerty velkých kapel se vydejte do areálu Lucerna Music Bar Open Air. Program na celé léto je tu opravdu nabitý, a právě tento týden vystoupí vedle historické budovy branických ledáren skupina J.A.R., a to hned třikrát. V pátek pak zavítejte na 80´s & 90´s video party, večer odstartuje ve dvacet hodin koncertem kapely Hrací skříň Praha. V nejbližší době se na plac dostane také Mig 21, Polemic nebo Prago Union.

Monster Meeting

Tuzemské formace Traktor a Dymytry opět spojily své síly a po loňském úspěšném ročníku se znovu vydaly na turné s kontinuální tříhodinovou show plnou energických songů, hostujících interpretů a speciálních efektů na scéně s LED projekcí. První zastávkou se 25. června stane Amfiteátr Plaza v Plzni, následující den se kapely objeví v ostravských Dolních Vítkovicích. V příštích týdnech projekt zamíří i do Pardubic, Chomutova nebo Českých Budějovic

United Islands of Prague

Koncertní je i náš další tip. O víkendu se odehraje osmnáctý ročník festivalu United Islands of Prague. Na Střeleckém ostrově, Kampě, Dětském ostrově a Janáčkově nábřeží vystoupí pětatřicet tuzemských i zahraničních interpretů. Mezi nimi je třeba Shelter Boy, raper Rohony nebo polská skupina Lor. Doprovodný program nabídne přednášky, interaktivní workshopy či panelové diskuse a budete si moci vyzkoušet také různé disciplíny pod záštitou Českého Olympijského výboru a sportovních svazů. Vstup je i letos zdarma.

Partička na vzduchu

Legendární improvizační show jede na turné po regionech! Na open air scénách se vedle Richarda Genzera, Michala Suchánka a Michala Novotného objeví také dlouhodobí spolupracovníci, ať už režisér a příležitostný herec Jakub Kohák, moderátor Luděk Staněk nebo hudebník Marián Čurko. Startuje se 21. června v Liberci, v týdnu Partičku uvidíte také v Bílině, Lysé nad Labem či Rychnově nad Kněžnou

Kniha Dál nechoď!

Nová detektivka Václava Křivance nás zavede na Berounsko. Po autorově prvním úspěšném románu Poslední nadechnutí bude nyní řešit svérázná dvojice detektivů z Prahy smrt mladé dívky. Její tělo se objevilo pod skalním masivem a na první pohled vše nahrává scénáři, v němž figuruje sebevražda. Ovšem podivné okolnosti vyvolají ve vyšetřovatelích pochybnosti. Kniha Dál nechoď vychází 21. června v nakladatelství Talent Pro ART.

Novinka Modest Mouse

Po šesti letech vydává americká indie rocková kapela Modest Mouse novou studiovou desku. The Golden Casket je v pořadí sedmým albem na kontě a parta na něj láká hned několika písněmi, mezi něž se řadí také We Are Between doprovázená videoklipem. Dvanáct stop, které novinka obsahuje, se chovají jako amorfní organismy, procházejí dramatickými mutacemi a výkyvy nálad a pojednávají také o chronickém přetahování mezi nadějí a zoufalstvím odehrávajícím se v hlavě frontmana Isaaca Brocka. Golden Casket vychází 25. června.

Týden v televizi

V úterý po deváté hodině večer nalaďte stanici ČT Art. V podání Pražského komorního baletu si můžete užít Erbenovu Kytici v záznamu představení z prosince 2020. Milovníky jazzu potěší čtvrteční program stejné stanice. Po osmé hodině se v životopisném drama Django vydáte po stopách kytaristy Jeana Djanga Reinhardta a hodinu před půlnocí dostane prostor George Coleman & spol.

Malé diváky potěší v pátek televize Seznam. Odvysílá animovaný film Dům kouzel o opuštěném kocourkovi jménem Bouřka. V sobotu přepněte na první program České televize. Od osmi hodin začne Narozeninová Manéž Bolka Polívky k 60. výročí brněnského divadelního studia. Účinkovat bude také Cirk La Putyka, Rozhlasový Big Band Gustava Broma a další zajímaví hosté. A týden zakončete třeba s klasikou Bridget Jonesová: S rozumem v koncích na Nově. 

Foto: Anifilm, Hrůza v tónu gramofonu (UTB) 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!