Ostrava se díky NODO stane koncem června centrem nové opery

Ostrava se díky NODO stane koncem června centrem nové opery 

NODO – New Opera Days Ostrava / Dny nové opery Ostrava je první bienále festivalu, které proběhne 24., 25. a 26. června v divadlech Antonína Dvořáka a Jiřího Myrona v Ostravě. Své síly poprvé spojilo Ostravské centrum nové hudby a Národní divadlo moravskoslezské. NODO má dvě funkce: slouží rozvoji nové opery, tedy poskytuje zázemí a prostor pro tvorbu nových operních děl současných skladatelů, a je platformou pro produkci už vytvořených soudobých operních děl, jejichž uvádění je omezeno požadavky a provozem repertoárových operních domů. NODO tímto částečně splácí dluh, který má vůči soudobé opeře česká hudební scéna. 

Třídenní festival otevře v neděli 24. června v Divadle Antonína Dvořáka (19:30) Europera 5 Johna Cage v provedení osobností, které s Johnem Cagem úzce spolupracovaly. Sto let od narození avantgardního skladatele a myslitele si připomene nejen americká sopranistka Martha Herr (v Amsterdamu v roce 1991 provedla premiéru Europery), ale i režisér Andrew Culver, jenž působil jako dlouholetý asistent Johna Cage a do Ostravy přijede z Kanady. Druhého hlasu se zhostí Katalin Károlyi, na klavír hraje Alexandr Starý. 

Na objednávku NODO napsal svou první operu doktorand JAMU, skladatel František Chaloupka, dvojnásobný rezident Ostravských dnů (jeho skladby hrála Janáčkova filharmonie Ostrava). Na motivy mytologického příběhu o dvou Adamových ženách Evě a Lilith tak vzniklo 50-minutové dílo, které bude mít světovou premiéru druhý den festivalu (v Divadle Jiřího Myrona v pondělí 25. června, 19:30). Operu provede brněnská skupina Františka Chaloupky Dunami Ensemble. Realizaci opery Eva a Lilith připravuje režisér Jiří Nekvasil společně se scénografem Davidem Bazikou. Ten večer se budou oba podílet také na scénickém zpracování mysteriózního díla Salvatora Sciarrina Infinito nero. Hvězdou večera se stane uhrančivá mezzosopranistka Katalin Károlyi. Libreto vychází ze zápisu sv. Marie Maddaleny de‘ Pazzi z 16. století a jejího „vidění“. 

Festival uzavře Scarrinova opera La porta della legge (Dveře zákona). Vznikla v roce 2009 na objednávku operního domu Wuppertaler Bühnen a po uvedení v New Yorku a Bogotě „přijede“ inscenace a její tři protagonisté také do Ostravy. Hudbu současného italského skladatele lze označit za „akustické divadlo nočních zvuků“. Libreto 75-minutové opery vychází z textu Před zákonem z novely Proces Franze Kafky. Do orchestřiště poprvé usedne mezinárodní orchestr Ostravská banda, který povede jeho zakladatel a umělecký vedoucí Petr Kotík. Českou premiéru této opery 26. června od 19:30 odvysílá v přímém přenosu z Divadla Antonína Dvořáka Český rozhlas 3-Vltava a prostřednictvím web kamer bude opera k zhlédnutí na www.klasika.rozhlas.cz

NODO a osobnost Johna Cage (1912-1992) bude obsahem předfestivalové debaty, která se uskuteční v pátek 22. června  od 19.30 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia. Zúčastní se jí přímí spolupracovníci Johna Cage: Andrew Culver, Martha Herr, Petr Kotík. Moderuje Jaroslav Šťastný.

Pro více informací o festivalu NODO a jeho detailním programu navštivte naši webovou stránku www.newmusicostrava.cz.

PROGRAM New Opera Days Ostrava / Dny nové opery Ostrava

24. června, Divadlo Antonína Dvořáka v 19:30 hodin
John Cage Europera 5 / česká premiéra
Andrew Culver, režie (New York / Montreal)
Martha Herr, soprán (São Paulo)
Katalin Károlyi, mezzosopán (Budapešť)
U příležitosti 100. výročí narození Johna Cage

25. června, Divadlo Jiřího Myrona v 19:30 hodin
František Chaloupka Eva a Lilith / objednávka Ostravského centra nové hudby
Jiří Nekvasil, David Bazika, scénická realizace
Lucie Vítková, Lucie Páchová, zpěv
Dunami Ensemble (Brno)

Salvatore Sciarrino Infinito Nero
Libretto podle zápisu sv. Marie Maddaleny de' Pazzi (1566 - 1607)
Petr Kotík, dirigent (Ostrava, New York)
Jiří Nekvasil, David Bazika, scénická realizace
Katalin Károlyi, mezzosoprán (Budapešť)
Ostravská banda

26. června, Divadlo Antonína Dvořáka v 19:30 hodin
Salvatore Sciarrino La porta della legge / česká premiéra
Libretto podle části románu Proces Franze Kafky
Nastudováno v italštině s českými titulky

Ve spolupráci s Wuppertaler Bühnen
Petr Kotík, dirigent (Ostrava / New York)
Johannes Weigand, režie
Jürgen Lier, scéna a kostýmy
Jakob Creutzburg, video design
Gerson Sales, kontratenor
John Janssen, baryton
Martin Js. Ohu, bas
Ostravská banda

Představení 26. června vysílá přímým přenosem Český rozhlas 3 - Vltava.

Vždy 30 minut před představením se koná úvod k operám s autory a/nebo inscenačním týmem. 

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!