Nejnovější články » Filmové novinky

Hravé padoušství má novou tvář. Cruella je tím nejlepším základním kamenem pro návrat diváků do kin (recenze)

11.6.2021,

Emma Stone v hrané adaptaci novely britské spisovatelky Dodie Smith je přesně tím ztělesněním zla, které milujeme. Američanka zjemnila krutou únoskyni dalmatinů na dívku, která po velké ztrátě naplňuje smysl života a nachází ho zachumlaný do honosných kostýmů a kruté pomsty na pozadí módního světa, který tak krásně připomíná jiného ďábla s topem značky Prada.

V KINECH: Cruella

Příběh o původu jedné z nejikoničtějších postav úžasných animovaných filmů od Walta Disneyho zřejmě nikdo nepotřeboval. Když však Cruella získala tvář Emmy Stone, Britové všech společenských vrstev a vyznání zcela jistě vysílali na casting své milované dalmatiny. A to i s představou, co s nimi paní De Vile udělá. Dvaatřicetiletá herečka známá ze snímků La La Land, Easy A nebo Birdman je novodobým ztělesněním filmového chameleona a zárukou kasovních trháků.

Diváci ji totiž budou s chutí sledovat, jak nevinně šplhá za svým snem, pitvoří se na své nepřátele a hází sukní z odpadků. Sledovali by ji zřejmě i kdyby nedělala nic z uvedeného. Disneyovská pohádka o děvčeti, které přišlo k moci a soupeřilo o krutovládu se svou nemesis hraběnkou, je svou vlastní verzí díla 101 dalmatinů a filmem, za kterým po znovuotevření kinosálů přijdete relaxovat a pobavit se.

Mladá talentovaná podvodnice Estella (Emma Stone) se chce v Londýně 70. let prosadit ve světě módy. Se svými přáteli z dětství si vydělává na živobytí loupením, až se ji naskytne velká příležitost. Po jednom ze svých kousků zaujme legendu módního světa, baronku von Hellman (Emma Thompson), která ji přijme k sobě do služby. Pozadí jejich vzájemné historie se poodkrývá a proměňuje nevinnou dívku ve vychytralou a pomstychtivou Cruellu.

Člověk se chtě nechtě neubrání srovnání obou 'záporných' postav s Meryl Streep a jejím koncertem ve filmu Devil Wears Prada. Ostatně v obou filmech najdeme referenci na ďábla, svět módy, dívky s červenými vlasy a ofinou a konečně panovačné jednání, které v divácích vzbuzuje lásku i nenávist. Cruelle v podání Stone chybí čiré zlo, které se do myslí znalců předlohy či jejich adaptací bezpochyby vtisklo. Tvůrci šlapou vlastní cestičku a vykreslují příběh tak, aby lidé od začátku mladé Estelle přáli. Je to přeci bolestí zasažené dítě, které chce prorazit. A je milovnice psů nikoliv pro výrobu kabátů, ale pro jejich jiné role (i když jsou tentokrát i záporné).

O to je pak vše jednodušší a její štafetu přebírá výborná Emma Thompson v roli hraběnky. Scény obou dam patří k nejlepším momentům filmu stejně jako módní spektákly tajemné Cruelly ve chvílích, kdy se snaží svou soupeřku zastínit či znemožnit. Představitelka hlavní role navíc coby rodačka z Arizony nasadila neodolatelný britský přízvuk.

Za zvuků skladeb od Blondie, The Clash nebo The Rolling Stones a dalších se pak iluze stává dokonalou. Disney servíruje známý příběh ve vlastním puntíkatém kabátě, kde je dobro i zlo zábavné, ačkoliv těžce tuctové. Hravá jistota s geniálním obsazením je v tomto případě lepší sázkou do loterie než originální risk. A to i když slavné dalmatiny zastíní čivava v převleku.