Knihou roku je Shakespearova Anglie z pera Martina Hilského

Knihou roku je Shakespearova Anglie z pera Martina Hilského 

Absolutním vítězem dvacátého ročníku cen Magnesia Litera se stala publikace přibližují období alžbětinské literatury Shakespearova Anglie, kterou napsal znalec dramatikových děl Martin Hilský. Ocenění za prózu si odnesl Daniel Hradecký s trilogií kratších útvarů o lidech na okraji společnosti Tři kapitoly.

Porotci prestižních knižních cen letos vybírali mezi čtyřmi sty šedesáti třemi přihlášenými tituly. Za nejlepší nakladatelský čin označili dvojici edic nakladatelství Fra, jež představují etablované, či dosud neznámé domácí básníky i prozaiky.

Anonymní erotické dílo španělské provenience Portrét pěkné Andalusanky obdrželo sošku za překlad, za nímž stojí Jiří Holub. Malí kamarádi z přístavní čtvrti jsou ústředními protagonisty dětské knihy Safíroví ledňáčci a Glutaman, za niž byl oceněn Bogdan Trojak.

Sedm rozhovorů se severokorejskými uprchlíky, kteří promluvili o tamní propagandě, socializaci či kultu osobnosti, přináší Nina Špitálníková v knize Svědectví o životě v KLDR, za kterou si odnesla cenu v kategorii pro publicistiku. Debutantkou roku je Lenka Elbe, jež v detektivce Uranova vypráví o mladé nevěstě ztrativší se během cesty z Anglie do komunistického Československa.

Sekci pro naučnou literaturu ovládla publikace Desatero smyslů, jejíž autor Jaroslav Petr objasňuje vnímání okolního světa rozličnými živočichy. Básníkem roku se stal Pavel Novotný, který v autobiografickém cyklu Zápisky z garsonky pojednává o chlapci žijícím se svou invalidní matkou v malém panelákovém bytě.

Blogem roku se stal facebookový profil Městské police Přerov.Ocenili jsme bezprostřednost a nenucený vtip těchto záznamů. Miroslav Komínek píše o banálních, někdy až úsměvných případech dlouhé texty, které zpočátku působí docela dramaticky, než vyjde najevo, že šlo třeba o sousedskou hádku,“ řekl v rozhovoru pro třiadvacátý díl podcastu KulTýden zakladatel cen Pavel Mandys.

 

PŘEHLED OCENĚNÝCH:

Nakladatelský čin

Fra – edice Česká poezie a Česká próza

Překladové dílo

Portrét pěkné Andalusanky – Francisco Delicado, překlad Jiří Holub

Kniha pro děti a mládež

Safíroví ledňáčci a Glutaman – Bogdan Trojak

Publicistika

Svědectví o životě v KLDR – Nina Špitálníková

Debut roku

Uranova – Lenka Elbe

Naučná literatura

Desatero smyslů – Jaroslav Petr

Poezie

Zápisky z garsonky – Pavel Novotný

Próza

Tři kapitoly – Daniel Hradecký

Blog roku

Městská policie Přerov

Cena čtenářů

Já, Finis – Václav Dvořák

Foto: Academia

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!