Jan Schmid představuje průřez divadelními plakáty z Ypsilonky

Jan Schmid představuje průřez divadelními plakáty z Ypsilonky 

Galerie Skleňák v pražské Bubenči představuje ve svých výlohách plakáty zakladatele Studia Ypsilon Jana Schmida, který pracuje metodou improvizace a „řízené“ náhody. Na sedmdesát děl je volně k vidění až do 12. července.

Plakáty klasické velikosti, ale i v nadstandardních formátech, které Schmid tvořil od šedesátých let minulého století, představují inscenace z Ypsilonky. Podle spisovatele Bohumila Nusky souzní svou vizualitou s charakteristikou této věhlasné pražské divadelní scény.

„Plakáty jsou projevem Schmidova Gesamtkunstwerku. Jsou nezbytnou součástí jeho působení v divadle Ypsilon a jsou dobře použitelné i jako tvář divadelního tištěného programu. Jejich technické a výtvarné parametry plně slouží hlavním idejím tohoto divadla, které jsou založeny na fascinaci improvizací v divadelní práci,“ upřesnil kunsthistorik Petr Wittlich.

Ve venkovních prostorách funkcionalistického domu je návštěvníci zhlédnou zavěšené jednotlivě nebo v blocích po osmi až dvanácti kusech, některé jsou umístěné na stojanech s UV filtrem nebo volně položené na zemi z líce, či rubu.

Divadelní plakáty Jana Schmida tvoří souvislou barevnou řadu, jen výjimečně se ozve černá, ale i to je vlastně barva. Nahradíme-li v názvu commedia dell´arte slovo commedia slovem galleria, máme hned výstižnou charakteristiku těchto plakátů,“ doplnil esejista Josef Kroutvor.

Foto: Dušan Dostál

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!