Druhé Tiché místo, Lupin i John Williams. Přinášíme kulturní tipy na týden od 7. do 13. června

Druhé Tiché místo, Lupin i John Williams. Přinášíme kulturní tipy na týden od 7. do 13. června 

Druhý červnový týden přináší hlavně otevírání větších kin. Tam na vás čeká třeba druhá část hororu Tiché místo. Na Netflixu pak vychází nový Lupin a v Uhelném mlýně začíná výstava Libuše Jarcovjákové. Nebo radši zůstanete doma s knihou o architektuře? My rozhodně doporučujeme zajít si poslechnout do Obecního domu nejlepší filmové melodie. Více najdete v našem pravidelném výběru.

Tiché místo: Část II

S velkou radostí filmoví fajnšmekři vítají otevírání kin. Ta menší otevřela už koncem května a nyní se vrací multiplexy Cinema City, Cinestar nebo Premiere Cinemas. A přináší samozřejmě spoustu velkých snímků. Jedním z nich je také horor Tiché místo: Část II, v němž rodina Abbottových, složená z Emily Blunt, Millicenty Simmonds, Noaha Jupea a malého novozeněte, čelí mimo svůj dům ještě většímu nebezpečí než v první části. Tuší, že mohou přežít pouze s dalšími lidmi. A tak narazí na podivína, kterého si zahrál Cillian Murphy. Mohou zachránit ty venku, nebo si to nikdo z nich nezaslouží?

Lupin: druhá část

Druhé části se dočkal také netflixovský seriál Lupin. 11. června se mistrný zloděj Assane s tváří Omara Sy, který se vzhlédl v Arsène Lupinovi, vrátí s dalšími pěti díly. Pellegrini unesl jeho syna, a odplata tak bude náležitě drsná. Nejhledanější muž ve Francii se rozhodne syna získat s parádou jemu vlastní. 

Fotografie Libuše Jarcovjákové

Jako když tygr spí. Právě tak se jmenuje nová výstava fotografky Libuše Jarcovjákové, která zahájí sezónu v galerii arto.to v Uhelném mlýně v Libčicích nad Vltavou. Až do 26. září budou moci zájemci zhlédnout osobní fotografie ze života svérázné umělkyně zachycující každodenní okamžiky a sebe v nich. Intimní autoportréty pořizované od sedmdesátých let až po současnost bude možné si projít také se samotnou autorkou a kurátorkou, a to v pěti letních termínech, na které je nutné se předem zarezervovat. Zároveň je na 28. srpna přichystán křest knihy. Výstavu si můžete užít od středy do neděle, cena vstupenky, která je k zakoupení pouze v online předprodeji, je 150 Kč.

 

Praha a nový evropský Bauhaus v CAMPu

Bauhaus, jedna z nejvýznamnějších škol designu a architektury 20. století, se stala inspirací pro projekt Evropské komise. Právě o něm bude debata, kterou organizuje Centrum architektury a městského plánovaní ve středu 9. června. Cílem tohoto projektu je udržitelná Evropa, která ctí závazky European Green Deal, a přitom podporuje inkluzivitu a estetiku. To nejlepší má vzniknout ze spolupráce lidí z různých oborů, od vědců přes umělce až po architekty. O tom, jak si v tomto ohledu stojí Praha, si můžete poslechnout buďto přímo v CAMPu, nebo také online.

 

Festival divadla a hudby Kahan

Lesní divadlo v Novém Podlesí u Příbrami uvítá tuto sobotu festival Kahan. Také třetí ročník věnovali organizátoři památce duchovního otce festivalu Jana Balady. Program bude i letos pestrý. Na venkovní scéně se můžete těšit na kapely jako MeziMěsto, Pětník či Trapas a zahraje také Jana Hejkrlíková, Víťa Troníček či písničkář Jiří Smrž. Lesní divadlo obstará ochotnický divadelní soubor 263 01ka Dobříš.

Jazz Meets World

Mezinárodní jazzový festival Jazz Meets World zahájí polská hvězda Anna Maria Jopek. 10. června vystoupí v Divadle Komedie se svým kvintetem složeným z předních muzikantů polské scény. Tuto v normálních časech celoroční sérii koncertů navštěvují hudebníci z celého světa a ani tentokrát tomu nebude jinak. Například 28. června vystoupí ve Foru Karlín Jan Garbarek Group, v níž došlo ke spojení Norska, Německa, Brazílie a Indie. Ze Spojených států pak přijede v říjnu zpěvačka Sheila Jordan a kontrabasista Cameron Brown.

The Best of John Williams

Hvězdné války, Čelisti nebo Indiana Jones. Takové trháky doprovází nezapomenutelná hudba amerického skladatele Johna Williamse a tuzemským posluchačům ji konečně zahraje Český národní symfonický orchestr v čele s dirigentem Stevenem Mercuriem. Původní zářijový termín měl nahradit 16. březen, ale ani ten se z epidemiologických důvodů neuskutečnil. V pátek 11. června se ale konečně Obecním domem rozezní tóny známé z filmových pláten.

Kniha Zbořeno. Zaniklé pražské stavby 1990–2020

Brutalistní stavba Transgas nebyla jedinou svého druhu s tak neblahým osudem. Slovem i obrazem vám představí čtyřicítku těch nejvýznamnějších historička, kurátorka a spisovatelka Kateřina Bečková. Některé budovy se ovšem na titulní stránky médií nedostaly, a právě těm dává autorka na necelý dvou stech stranách prostor. Jde například o skladový areál Na Třebešíně, Pergamenku či Pragu v Karlíně. Kniha vyjde v nakladatelství Paseka 9. června. Další tipy na nové tituly najdete v našem výběru.

Týden v televizi

pondělí večer se nalaďte na klasickou vlnu s ČT Art. Odvysílá recitál Zuzany Markové, české sopranistky světového významu. Stejná stanice pak v úterý po deváté hodině vyhlásí vítěze dvacátého ročníku knižních cen Magnesia Litera. Moderovat bude Daniela Písařovicová a Jiří Havelka, o hudební doprovod se pak postará skupina Zvíře jménem Podzim.

Ve čtvrtek přepněte na ČT1, která má na programu dokumentární snímek Víta Klusáka 13 minut mapující příběhy řidičů, kteří zavinili smrtelnou dopravní nehodu. V pátek se pak hoďte na pohodovější vlnu s pohádkou Zambezia na Televizi Seznam. V sobotu pak na stejné stanici po osmé hodině večer začne dobrodružný film Alfa o mladíkovi, jehož nechala skupina lovců napospas drsné divočině, kde si ale ochočí osamělého vlka. Poslední den v týdnu vás jistě potěší opěvovaný hudební snímek Zrodila se hvězda, a to od 20.20 na Nově.

Foto: cnbc.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!