Putování duše egyptské královny pražskými uličkami. V Divadle Na zábradlí od června vládne Kleopatra

Putování duše egyptské královny pražskými uličkami. V Divadle Na zábradlí od června vládne Kleopatra 85%

Skupina 8lidí spojila síly s herci Divadla Na zábradlí, aby společně připravili neobvyklou inscenaci, která z hlediště dovede diváky až do tajemného egyptského podsvětí. V něj se promění pražské uličky, v nichž se návštěvníci se sluchátky na uších setkají s hlavními postavami života slavné egyptské panovnice Kleopatry.

Kleopatra umírá a s ní končí i rod Ptolemaiovců, egyptská civilizace pomalu zaniká a na trůn už žádný faraon nikdy neusedne. To, co se může zdát jako konec příběhu, se stalo pro projekt Divadla Na zábradlí a skupinu 8lidí pouhým začátkem. Diváky totiž v inscenaci Kleopatra zvou na poslední cestu královniny duše, na které nejsou hlavním nebezpečím démoni, ale vlastní svědomí.

Se sluchátky v ruce nejprve usedáme do hlediště divadla, kde jsme svědky Kleopatřiny smrti. V sedačkách se však příliš dlouho neohřejeme. Po chvíli nasazujeme sluchátka na uši a přes jeviště divadla se vydáváme na procházku blízkými pražskými uličkami, v nichž tvůrci zejména pomocí zvuku proudícího ze sluchátek vytvořili alternativní realitu, která nás přenáší z české metropole do tajemného egyptského podzemí. Podstatná část inscenace je tvořena formou audiowalku, která přináší netradiční zvukový zážitek.

Rozhodně se ale máme také na co dívat. Z pražských ulic se stává divadelní jeviště, na kterém se protínají nejen dvě reality, ale také herci s ‚běžnými‘ lidmi, kteří na nás – skupinku se sluchátky na uších – zvědavě zírají. Držíme se našeho průvodce a společně s Kleopatrou v uších rekapitulujeme její život, skutky a neduhy. Pomáhají nám při tom herci divadla, kteří se místy jen míhají, aby za chvíli vysvětlili důvod, proč se v podsvětí setkáváme právě s nimi. Praha jako kdyby mizela, sochy českých králů nahradily památníky faraonů a kostely se přeměnily na pompézní egyptské paláce.

Zážitek je to bezpochyby neobyčejný a místy až nečekaně intenzivní. Jeho síla však závisí na vůli diváka ponořit se do hlasů ve sluchátkách a také na jeho fantazii. Zážitek si totiž často musí dotvořit on sám. Průvodci, s nimiž se na cestě potká, jsou mu v tomto ohledu důležitými pomocníky, nicméně velká část ‚práce‘ zůstává pořád zejména na divákovi. Zážitek to není pro každého. Kdo se mu však otevře, ten bude velice překvapen.

Egyptským putováním provází nejen audiálně i audiovizuálně herci a herečky Divadla Na zábradlí. Slavnou egyptskou panovnici opředenou řadou mýtů ztvárňuje Anežka Kubátová, jako Octavianus i bůh Usir se představí Jakub Žáček. Průvodci nám jsou i Vojtěch Vondráček, Václav Vašák, Hanuš Kroupa, Dita Kaplanová a Kateřina Císařová. Hudbu, která je důležitým aspektem celé inscenace, má na svědomí Matouš Hejl.

Foto: FOTO KIVA / Divadlo Na zábradlí 

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!