Začíná festival krátkých filmů Pragueshorts. V mezinárodní soutěži se představí i dva české snímky

Začíná festival krátkých filmů Pragueshorts. V mezinárodní soutěži se představí i dva české snímky 

16. ročník nabídne vůbec nejdelší přehlídku krátkometrážních filmů. K vidění budou v kinech a následně zdarma ve videotéce až do 27. června.

V hlavní Mezinárodní soutěži se představí 37 snímků z 29 zemí světa a chybět nebudou ani čeští zástupci. Režisér Adam Martinec nabídne svou Anatomii českého odpoledne. Jeho druhý film přibližuje tradiční českou náturu v situaci, kdy se u rybníka ztratí dva kluci. Každý má pochopitelně na incident svůj vlastní názor. Student katedry režie na FAMU už v minulosti zaujal snímkem Cukr a sůl, který Festival krátkých filmů vyhrál, trofej má i z FamuFestu. V kategorii nejlepší studentský film byl pak také nominován na Českého lva.

Druhým tuzemským zástupcem je koproduční rumunsko-český film režisérky Cristiny Groșan. Titul s názvem A tu se zjevil princ se věnuje sexuální problematice. Za 22 minut stihne odkrýt atmosféru na divadelním workshopu pro mládež, kde jeden z účastníků naváže intimní vztah se starší dívkou. Reakce okolí na sebe nenechávají dlouho čekat. V mezinárodní porotě, která bude hlavní soutěž hodnotit, zasednou festivalová dramaturgyně Louise H. Johansen, publicista Pavel Sladký a scenárista a režisér Ondřej Provazník.

Kromě ústřední sedmatřicítky se fanoušci kraťasů mohou těšit také na Národní soutěž, komediální sekci Live Forever!, velmi krátké filmy v rámci Ultrashorts nebo tradičně oblíbenou Brutal Relax Show s drsnými filmy, ve kterých nechybí černý humor za hranou. V neposlední řadě festival nabídne lockdownový hit Jiřího Mádla Miluju Tě, Pucinko o komplikovaném vztahu dvou zubních kartáčků, výběr z short films Jenovéfy Bokové nebo retrospektivu režiséra Radu Judeho (vítěz Berlinale za Smolný pich).

O Cenách diváků můžete rozhodnout hlasováním na www.kviff.tv, na které bude kompletní program k dispozici po kinopremiéře až do 27. 6. zdarma.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!