Den dětí, Chlapec s parožím i Pragueshorts. Přinášíme kulturní tipy na týden od 31. května do 6. června

Den dětí, Chlapec s parožím i Pragueshorts. Přinášíme kulturní tipy na týden od 31. května do 6. června 

Přelom května a června přinese zajímavé kulturní zážitky. Tento týden si můžete užít třeba s neobyčejným chlapcem s parožím, který se vydává za nebezpečným dobrodružstvím. Znovuotevřená divadla přichystala nálož skvělých představení. Začíná i Festival krátkých filmů a nezapomněli jsme ani na děti a knihomoly. Další tipy na kulturní vyžití najdete v našem pravidelném výběru.

Sweet Tooth: Chlapec s parožím

Za záhadných událostí se do téměř postapokalyptického světa zasaženého virem začnou hybridní stvoření, napůl lidé, napůl zvířata. Jedním z nich je i Gus, chlapeček s parožím. Musí se ale ukrývat, protože jeho odlišnost není lidem po chuti a obávají se ho. Nakonec se vydá hledat děti, které jsou jako on. Americké fantasy drama, na němž se jako výkonní producenti podíleli také Susan Downey a Robert Downey Jr., se na Netflixu objeví 4. června.

Dancing Queens

Švédsko válí! Po úspěšném seriálu Láska a anarchie se třetího června vydá na Netflix film Dancing Queens. Hlavní hrdinkou je třiadvacetiletá Dylan Petterssonová. Jejím velkým snem je stát se tanečnicí, ale štěstí jí v životě nepřeje. A tak vezme pro začátek alespoň práci uklízečky v klubu, kde vystupují drag queens. Později místní choreograf objeví její talent, ovšem může Dylan vystupovat v takovém podniku i přes to, že je dívka?

Festival krátkých filmů Praha

Přes sto dvacet snímků letos přinese festival Pragueshorts. Tentokrát si je budete moci užít jak zdarma doma, tak v jedenácti pražských kinech i sálech po celé republice. Velké příběhy na malé ploše budou z tuzemska i ze světa – v mezinárodní soutěži se letos představí český snímek Anatomie českého odpoledne, režiséra Adama Martince, rumunsko-český A tu se zjevil princ nebo americký animovaný Seriál o dvou ještěrkách a jejich potýkání se s realitou první vlny covidové pandemie v New Yorku.

A je toho daleko víc! Komedie, experiment, dokument, horor a také Jenovéfa Boková ve snímcích Jiří pes uprchlík nebo Příušnice. A pokud nestíháte všechno, dejte si jen to nejvyšlehanější v sekci Creme de la creme. Šestnáctý ročník festivalu Pragueshorts se letos uskuteční od 2. do 27. června.

Divadlo v důchodu i s Elenou Ferrante

Konečně se otevírají také divadelní sály. Forum Karlín chystá na první červnový den koncertní londýnskou show The Simon & Garfunkel Story, kterou viděly po světě tisíce lidí. Se živou kapelou se diváci přenesou do šedesátých let, kdy toto slavné folkrockové duo zažívalo své největší úspěchy.

Ve středu se pak můžete vypravit na Novou scénu Národního divadla na inscenaci Duchové jsou taky jenom lidi s hvězdným obsazením, v němž nechybí Martina Preissová nebo Jiří Štěpnička. Příběh z domova seniorů boří mýty a tabu o stárnutí nabízí trochu jiný pohled než jen šedivé a smutné opuštěné jedince bez nadějí a snů.

V pátek pak vyrazte do A studia Rubín, kde na vás čeká představení Jezero nazkoušené podle Magnesií literou oceněného románu Biancy Bellové.

Studio Hrdinů pak v neděli uvede Ferrante Club o trojici obdivovatelek děl spisovatelky Eleny Ferrante scházejících se v klubu karaoke, aby diskutovaly o knihách a společně zpívaly. Ve stejný den pak Divadlo Na zábradlí přinese temnou mysteriózní operu Deník zloděje na texty Jeana Geneta a Bedřicha Bridela v podání činoherce a zpěváka v jedné osobě v podobě Miloslava Königa. O hudbu se postaral Martin Dohnal a režie se ujal Jan Nebeský.

Olomouc (o)žije

Největší hudební festival v ulicích se chystá na pátek čtvrtého června v Olomouci. Na nejrůznějších místech historického města od pivnic přes kavárny až po náměstí se ozvou tóny více než padesáti vystupujících. Namátkou vystoupí Pavel Helan doprovázený cellistou Janem Zvěřinou z Prague Cello Quartet, Voxel nebo Amy Winehouse Tribute. Festival začne kolem šesté hodiny večer a potrvá do desíti. Aktivní zapojení vás i vašich hlasů a nástrojů vítáno!

Den dětí

Už v úterý nás čeká Mezinárodní den dětí! S vašimi potomky vám doporučujeme navštívit třeba Vyšehrad. Tam bude čekat na ty nejmenší pohádkové představení Batosnění. Odpoledne pak bude patřit starším. Stačí se přesunout na prostranství před Starým purkrabstvím, kde bude od čtrnácti hodin pátrat zajíček Kuliferda po zlodějích mrkve v hudební pohádce Zajíček a velká mrkvová záhada.

Později přijde řada také na Werichovo Fimfárum a navštívit můžete také výtvarně-hudební dílny. Ve středu pak zaskočte do Divadla MA na nadčasovou pohádku Zabít draka a v pátek do Divadla bratří Formanů na dobrodružného AladinaNenechte si ujít ani výstavu Svět pohádek Boženy Němcové v pražském obchodním domě Kotva. Další tipy pak najdete v našem článku.

Kniha Martina Kyšperského

Frontman kapely Květy Martin E. Kyšperský vydává své básnění a snění. Nový svazek nazvaný Ztracení kamarádi obsahuje přepisy jeho snů z posledních deseti let a současně také písňové texty, které sice byly zhudebněny, ale dosud nejsou v podobě písní součástí žádného z alb. Můžete se těšit na absurdno, komično i hrozivé momenty z krajiny snů. Kniha vychází v nakladatelství Odeon třetího června.

Týden v televizi

V pondělí před desátou si rozhodně zapněte ČT Art. Uvádí totiž první díl úspěšného britského seriálu Roky a roky odehrávajícího se v blízké budoucnosti. Světem cloumá populismus, klimatická krize i fake news a uprostřed toho všeho se nachází rodina Lyonsových.

úterý večer pak stejná stanice odvysílá dokument Občanka Jane Fondová. Naladit na krátké filmy, o kterých jsme psali výše, se pak můžete naladit ve čtvrtek s filmem Trosečník o muži, který našel útočiště na střeše starobylé gotické katedrály. Páteční večer bude hudební. Art ovládne koncert Joea Cockera a pak přijde Lou Reed se svým albem Transformer. V sobotu po desáté potěší akční Deadpool na Prima COOL a týden uzavře Nova s Legendou o Tarzanovi.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!