Za literaturou mimo řetězce. Tipy na malá pražská knihkupectví, do nichž se budete rádi vracet

Za literaturou mimo řetězce. Tipy na malá pražská knihkupectví, do nichž se budete rádi vracet 

Vybírat si přírůstky do domácí knihovny a k tomu si třeba dát sklenku vína nebo pohovořit s prodejcem. Pokud byste se rádi vyhnuli velkým obchodům s nepřeberným množstvím titulů, inspirujte se našimi tipy na malá knihkupectví v metropoli.

2veverky

Po produkci nezávislých nakladatelů musíme ve velkých obchodech často pátrat jako detektivové, v horším případě se do řetězců vůbec nedostanou. Publikace z kmenového nakladatelství Verzone, ale také například z Absynt, wo-men nebo Lipnik najdete od loňského října v novém knihkupectví v holešovické ulici U Průhonu. Otevřeno mají od úterý do pátku od 12 do 18 hodin.

Foto: 2veverky

PageFive

Milovníci kvalitního papíru a nejrůznějších forem vizuální kultury by neměli minout knihkupectví ve Veverkově ulici v Holešovicích, které má pobočky také v CAMPu vedle Emauzského kláštera a v domě Radost na Žižkově. Zaměřuje se především na výtvarné publikace, které taky sami vydávají ve stejnojmenném nakladatelství, autorské tisky a umělecká periodika, jimiž můžete listovat v pracovní dny vždy od 11 do 19 hodin. A neopomeňte ani pravidelné výstavy ve výloze. 

Foto: PageFive

Bendox

Holešovické Centrum současného umění DOX skýtá vedle výstavních prostor či kavárny také knihkupectví specializované na publikace o moderním umění, architektuře či designu. Seženete tu produkci malých nakladatelství, jakými jsou Labyrint, 65. pole, Kant, Jakost či Baobab, nebo institucí jako Galerie Jaroslava Fragnera nebo UMPRUM. Nechybí ani časopisy Full Moon, Cinepur nebo Fotograf. Zavítat sem můžete zdarma bez vstupenky do galerie.

Foto: DOX

Book Therapy

Kurátorský výběr knih, které majitelé jednu po druhé důkladně prověřují, než ji dají do oběhu, nabízí designové knihkupectví sídlící v Římské ulici kousek od náměstí Míru. Vedle publikací tu narazíte i pozoruhodné domácí i zahraniční časopisecké tituly nebo umělecké doplňky, k jejichž prohlížení vám přinesou skleničku vína. Navštívit jej můžete ve všední dny od 11 do 19 hodin a v sobotu od 11 do 17 hodin. A pokud byste tu chtěli být úplně sami, nebo s jedním doprovodem, můžete si prostřednictvím Airbnb objednat speciální večer v knihkupectví.

Foto: Book Therapy

Knihkupectví ArtMap

Publikace o umění, katalogy z výstav, autorské knihy, komiksy nebo dětské tituly jsou gros knihkupectví ve Vojtěšské ulici kousek za Národním divadlem. ArtMap vydává i vlastní knihy, nepřehlédněte třeba příručku vizuální kulturou Jak vidět svět z pera Nicholase Mirzoeffa nebo Atlas spontánního umění od Pavla Konečného. Anebo si nechte poradit tipy od filmařky Johany Ožvold, hudebního publicisty Pavla Klusáka či od performerky Kateřiny Olivové. Otevřeno tu je ve všední dny mezi jedenáctou a devatenáctou hodinou, v sobotu potom od 12 do 18 hodin.

Foto: ArtMap

Shakespeare a synové

Pokud sháníte výhradně cizojazyčnou literaturu, budete na správné adrese v tomto knihkupectví v ulici U Lužického semináře v blízkosti Karlova mostu. Přístupné je denně mezi jedenáctou a devatenáctou hodinou. Nachází se tu stovky titulů v angličtině, němčině a francouzštině. V útulném interiéru můžete posedět a nerušeně si procházet nabízené knížky.

Nepřehlédněte ani naše knižní tipy na měsíc červen

Foto: DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!