Festival Open House Brno otevře běžně nepřístupné památky již počtvrté

Festival Open House Brno otevře běžně nepřístupné památky již počtvrté 

Poslední květnový víkend bude v Brně ve znamení Open House. Již čtvrtý ročník znovu otevře široké veřejnosti nepřístupné památky a zajímavé architektonické objekty jihomoravské metropole. Zájemci si užijí venkovní areály i neobvyklé výhledy.

Open House Worldwide je největší architektonickou akcí svého druhu na světě. Pět desítek metropolí spolu s Brnem každoročně oslovují svými programy více než dva miliony lidí po celém světě. 29. a 30. května se akce znovu vrací do Brna. Letos se pro osobní prohlídku otevře na 40 míst. Kam tedy v rámci Open House Brno zamířit?

Milovníci výhledů se mohou těšit například na zaniklou střešní restauraci Grand Prix v Kohoutovicích ve výšce 44 metrů nad zemí. Novinkou je také rekonstruovaná výšková budova Šumavská Tower v Žabovřeskách, dřívější ředitelství firmy Chepos, s výhledem z posledního patra v 66 metrech. Na věž P. Martina Středy bude možné vystoupat u Kostela Blahoslavené Marie Restituty na Lesné. 

Foto: Kostel blahoslavené Marie Restituty. Open House Brno

Partner festivalu CTP představí své tři venkovní areály Spielberk, Ponávka (s moderním ubytovacím domem Domeq) a Vlněna, včetně prohlídky interiéru nového coworkingového centra Clubco. Živé průvodce v těchto areálech nahradí audionahrávky, které si bude možné stáhnout pomocí QR kódů.

Své prostory ukáže hotel Continental v Kounicově ulici, hotel Barceló Brno Palace na Šilingrově náměstí, Hotel Courtyard by Marriott či výzkumné centrum CEITEC Vysokého učení technického. Nahlédnout půjde například i do DEPO Business Parking v Karlově ulici od Fandament Architects, multifunkční haly Mosilana Hub v Křenové ulici.

Mnohý Brňan možná netuší, že bývalou elektrárnu brněnského divadla ve Vlhké ulici navrhl samotný Thomas Alva Edison...

láká na zajímavosti z programu jeden z organizátorů Milan Vrbík

K prohlídce pozve i Koncertní sál Leoše Janáčka v budově konzervatoře, opravené autobusové nádraží Zvonařka, Komunitní centrum pro válečné veterány v ulici Dobrovského či areál Nová Zbrojovka. Svou činnost představí Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC Fakultní nemocnice u sv. Anny, navštívit půjde i tamní kapli a historickou budovu architekta Theophila Hansena.Milovníci prvorepublikové architektury ocení zachovalý byt Richarda Herdana z roku 1933 v ulici Hlinky. 

Foto: Vila Löw-Beer. Open House Brno

Pod širou oblohou se půjde seznámit s obnovenými parky ve vnitrobloku Křídlovická-Zahradnická a na Palackého náměstí v Řečkovicích i Botanickou zahradou a arboretem MENDELU. Procházky představí vily v Masarykově čtvrti a v Černých Polích. Vila Löw-Beer chystá programy pro nejmladší. Kromě živých exkurzí se letos dalších několik desítek míst Brna představí online video prohlídkami.

Festival Open House Brno potrvá od 29. do 30. května v Brně. Vzhledem ke změnám vládních opatření doporučujeme sledovat stránky Open House Brno kvůli aktuálním podmínkám návštěvy a nutnosti registrace na prohlídky. Pražský Open House se letos představí během prvního srpnového týdne.

Úvodní foto: Hotel Barceló. Zdroj: Open House Brno

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!