Hudba unášená proudem. Prague Sounds na plovoucí scéně v centru metropole předznamenají Struny podzimu

Hudba unášená proudem. Prague Sounds na plovoucí scéně v centru metropole předznamenají Struny podzimu 

Čtvrtstoletí existence festivalu Struny podzimu připomene samostatná open air přehlídka Prague Sounds, jež se v blízkosti Slovanského ostrova v centru hlavního města odehraje od 2. do 9. září. Na plovoucí scéně na Vltavě se představí Jiří Suchý či Yo-Yo Ma. Doprovodný program v sále DOX+ nabídne experimentální představení Flesh v podání Francka Vigrouxe.

Jubileum Strun podzimu přijde na zahajovacím koncertu 2. září oslavit Jiří Suchý s orchestrem divadla Semafor, společně odehrají výběr písní inspirovaných vodním živlem, ať už song Árie měsíce, Labutí píseň nebo Modrý tričko.

O dva dny později do Prahy zavítá světoznámý virtuos Yo-Yo Ma s projektem Bach, který na rozdíl od ostatních interpretů v rámci festivalu vystoupí v Rudolfinu. „Bachovy violoncellové suity jsou mými stálými hudebními společníky. Po téměř šest desetiletí mi poskytují energii, útěchu a radost v době stresu, oslav i ztrát,“ uvedl cellista.

Držiteli ceny Anděl za world music Jiřímu Slavíkovi bude patřit šestý zářijový večer. Na pódiu se objeví společně s folklorním souborem VUS Ondráš a hráčem na lidové nástroje Marianem Friedlem.

Jazzový klavírista Brad Mehldau, jenž se často pohybuje za hranicemi žánru, vystoupí 7. září po boku lyrického tenoristy Iana Bostridge. Program na vlnách řeky uzavře další den Lizz Wright, který se prostřednictvím gospelu pomyslně navrátí do svého dětství v americké Georgii.

Hlavní koncerty doplní 8. a 9. září Franck Vigroux s nevšedním projektem Flesh, v němž kombinuje podmanivé videoobrazy s elektronickou hudbou. Audiovizuální zážitek předvede v multifunkčním sálu DOX+.

Foto: Daniel Vrabec

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!