Když církvi vládla StB. Služebníci se moc stylizují, a o to méně vyprávějí

Když církvi vládla StB. Služebníci se moc stylizují, a o to méně vyprávějí60%

Činnost nepříliš známého kolaborantského sdružení katolíků Pacem in terris uprostřed tuhé normalizace rekonstruuje ve svém druhém celovečerním snímku Služebníci slovenský režisér a scenárista Ivan Ostrochovský. Počin s českou koprodukcí vyniká obrazovou složkou, nicméně nedotaženými zůstávají příliš zeštíhlený scénář a celková intence.

Komunistické zločiny představují pro filmové tvůrce z bývalého východního bloku i více než tři dekády po jeho pádu konstantní zdroj námětů s nevysychajícím dnem. Podle Ostrochovského ale často dochází u podobných příběhů na plátně ke zkratkovitosti, jak uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas. Režisérovým záměrem prý bylo naopak ukázat komplikovanost totalitního režimu.

Po hraném debutu Koza se vydal do roku 1980 na bohosloveckou fakultu v Bratislavě, kde na budoucí kněze aspirují studenti Juraj a Michal, kteří spolu spíše než slova sdílejí jen společný pokoj. Jeden je nenápadnější než druhý, oba se zdají být stejně disciplinovaní až úslužní před duchovními, kteří jim sice kážou o slově Božím, ale do skutečné hlubší víry mají daleko.

V prostředím odtrženém od běžného života se rozmáhá kolaborace, zabalená režimem do snahy o mír na zemi podle slavné encykliky papeže Jana XXIII. Vrchní představitelé církve podléhají neustále dohlížejícím estébákům, před nimiž si nikdo na hrdiny nehraje. Zlomí každého, a pokud ne, čeká je analogický osud jako v případě ústřední oběti faráře Přemysla Coufara, u něhož je narážka na dobové reálie více než zřetelná.

Režisér ponejvíce vsadil na vizuální perfektnost, o niž se postaral kameraman Juraj Chlpík s trojicí střihačů. Značně stylizované obrazy staví téměř ve všech okamžicích do opozice černou a bílou barvu, černý kněžský oděv kontrastuje nejen s límečkem, ale i s běloskvoucím povlečením nebo prostěradly sušícími se na dvoře. Na všudypřítomném sněhu jejich roucho působí jako magnet.

Většina záběrů je statická až těžkopádná a mnohdy evokuje galerii nevlídných, depresivních portrétů lidí pod tíhou politického tlaku.

V mužském obsazení (ženské představitelky ve snímku prakticky chybí) vidí divák jen neznámé tváře, od nichž uslyší jen velice minimalistické rozhovory a spatří drobné výseky hraní a emocí, kvůli čemuž se k postavám i kompaktnosti příběhu samotného přibližuje jen ztěžka.

Frustrující závěr, jenž je dovršením nepřetržitě posmutnělé atmosféry, je pochopitelným vyústěním, avšak smysl toho všeho zůstal na půli cesty. Že tajná policie stíhala, vydírala a mučila katolíky, není světoborný objev. Nač tedy tematice věnovat devadesátiminutový snímek, pokud neobsahuje srozumitelnější a přesvědčivější zprávu.

Foto: Filmtopia

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Služebníci

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!