Speciální Přátelé, Lucifer i album Michala Prokopa. Přinášíme kulturní tipy na týden od 24. do 30. května

Speciální Přátelé, Lucifer i album Michala Prokopa. Přinášíme kulturní tipy na týden od 24. do 30. května 

Už dlouho nebyl kulturní program tak napěchovaný, jako v nacházejícím týdnu. Po více než dvou stech dnech opět otevírají některá kina, vyjdou speciální Přátelé a uvidíme, jak dopadne očekávaný Lucifer. Vyjde také deváté studiové album Michala Prokopa a v neděli si můžete užít u sebe doma Bohemian Rhapsody. Více najdete v našem pravidelném výběru toho nejlepšího z kultury.

Přátelé

Nejznámější sitcomová skupinka přátel se po sedmnácti letech od posledního dílu vrací ve speciální epizodě. Kultovní šestice se ve čtvrtek 27. května objeví na HBO Max i českém HBO GO. V díle s názvem Reunion ale žádný scénář nečekejte – půjde čistě o improvizaci a herci budou hrát sami sebe. Pozvání přijala také řada hostů, včetně Justin Biebera, Lady Gaga nebo Davida Beckhama. A nebude chybět ani upištěná Jenice nebo kníratý Richard. 

Lucifer

Dostane se nám toho nejlepšího na konec? Již tento pátek se dočkáme grandiózního finále seriálu Lucifer. Ve druhé části páté série se pekelný detektiv s tváří Toma Ellise musí poprat s vlastními démony, čelit otci i bratru Michaelovi a obhájit si své místo ve světě. Ba co víc, možná převzít žezlo a se stát bohem. Osm téměř hodinových epizod přinese Netflix nažhaveným fanouškům 28. května.

Cruella

Na Disney+ a doufejme, že brzy také v kinosálech, se v pátek objeví brilantní, zlá a trochu šílená Cruella. Hlavní postavu si zahrála oscarová držitelka Emma Stone. Postavičku z pohádek o 101 dalmatinech zachycuje novinka od raného mládí zasazeného do sedmdesátých let v době punk rockové revoluce. Notoricky známá Cruella, v té době ještě Estella, se přátelí s partou londýnských zlodějíčků. Shodou náhod se setká s baronkou von Hellman (Emma Thompson), díky níž se strhne vlna událostí, jež přemění Estellu v drsnou Cruellu.

Výstavy

V tomto týdnu si můžete dopřát také trochu umění. Doporučujeme se vydat do Galerie hlavního města Prahy, která přichystala průřezovou výstavu díly malíře, fotografa a experimentálního filmaře Jana Jedličky. K dispozici bude v prostorách Městské knihovny až do osmého srpna.

Galerie Telegraph v Olomouci zase láká na výstavu Ještě jednou, prosím pracující s repetitivním principem. Uvidíte výtvory téměř třicítky autorů, mezi nimiž nechybí třeba Vendula Chalánková nebo Jan Kubíček. Centrum architektury a městského plánování CAMP na čtvrtek po devatenácté hodině pak připravilo komentovanou prohlídku Rohanského ostrova s Radkou Schmelzovou týkající se historie a umění spjatého s tímto místem. Ve stejný čas bude probíhat i diskuze Za Prahu udržitelnou a sousedskou: UNESCO.

Album Michala Prokopa

Devátou studiovku nachystal na tento týden český rocker Michal Prokop. Nese název Mohlo by to bejt nebe… a pracoval na ní s klasickou partou Framus Five a nechybí ani Jan Hrubý, Pavel Marcel nebo Michal Pavlíček. Třináctka nových skladeb obsahuje texty Jiřího Žáčka či Pavla Šruta, který s hudebníkem často spolupracoval. Novinka vyjde pod hlavičkou Supraphonu 28. května a bude k dispozici na klasickém CD, vinylu a samozřejmě i v elektronické formě. A už teď si můžete užít ochutnávku v podobě písně Má vlast.

Živá kultura pod jedním šapitó

Vzhledem k rekonstrukci prostor Jatek78 na Pražské tržnici se letos rozhodli organizátoři přesunout na novou letní scénu. Azyl78 umístěný v zadní části Výstaviště Praha vedle Stromovky nabízí program už tento týden. Ve středu začíná s kabaretem Pot a Lesk aneb Azyl pro všechny druhy umění v podání Cirku La Putyka a půjde o takovou kolaudaci, premiéru i „house-warming“ v jednom. V neděli pak vystoupí Muž z Malty se svým večerem, v němž kombinuje stand-up komedii, tanec a kresbu.

Otevírání kin

Filmoví fanoušci se konečně dočkali a v pondělí 24. května mohou po více než dvou stech dnech vyrazit opět do kinosálů. Multikina sice ještě vyčkávají, ale menší prostory začínají zostra. Třeba kino Aero, Bio Oko nebo Světozor do svých programů zařazují režijní debut hvězdného Vigga Mortensena Ještě máme čas či držitele Oscara za nejlepší původní scénář Nadějná mladá žena.

Dojde i na vítěze letošního Berlinale Smolný pich aneb Pitomý porno či očekávný letní hit, francouzskou komedii Přípitek. Uvedení se konečně dočká také snímek Služebníci, který zvítězil na Febiofestu. Diváky potěší i Mads Mikkelsen v hlavní roli multižánrových Rytířů spravedlnosti. Otevře také kino Atlas, které přinese třeba Bábovky nebo Chlast a v brněnském kině Art najdete obdobný program. Otevře i kino Pilotů.

Týden v televizi

Nudit se nebudete ani doma u televize. V pondělí po osmé hodině přinese ČT Art dokumentární snímek Martina Scoroseseho Bob Dylan: No Direction Home mapující život hudebníka, který právě v pondělí oslaví osmdesátiny. Stejná stanice pak ve středu večer nabídne dokumentární road movie v režii Jiřího Stracha o významném herci Františku Němcovi.

Na oslavy Dylanových narozenin naváže Art ještě ve čtvrtek, kdy se můžete těšit na experimentální film Beze mě: Šest tváří Boba Dylana a poté dokument Hudba, která ovlivnila Boba Dylana. V pátek večer pak přepněte na Novu, od desíti hodin tam na vás totiž bude čekat Sherlock Holmes. Na sobotní večer pak doporučujeme temné irské drama Tajný deník na Seznamu a v neděli si pak nenechte ujít opěvovaný snímek Bohemian Rhapsody, který po osmé odvysílá Nova.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!