KulTýden od 24. do 30. května: Přátelé zase spolu, Lenin s páčidlem i stand-up v podání Čechomalťana

KulTýden od 24. do 30. května: Přátelé zase spolu, Lenin s páčidlem i stand-up v podání Čechomalťana 

Živá vzpomínka na věčný sitcom Přátelé, imitace stand-upu z dílny tanečníka z Dekkadancers nebo třeba črty ze života bolševického vůdce z pera Jiřího Padevěta. Poslechněte si nové vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Ke dvěma stům třiceti šesti epizodám seriálu Přátelé přibyde speciální díl Reunion, který nabídne platforma HBO GO i v Česku. S kým se fanoušci po sedmnácti letech shledají a kdo bude na obrazovkách chybět? Nové pražské šapitó Azyl78 uvede premiérovou inscenaci Muž z Malty. Podrobnosti o projektu, v němž se mísí humor, tanec a kresba, přináší jeho autor Štěpán Pechar ze souboru Dekkadancers. Elektronická ikona Moby reviduje highlighty, které lemují tři dekády trvající interpretovu dráhu. Které upravené singly zazní na desce Reprise?

 

Znovuotevření se mezi galeriemi dočkala také pražská výstava Enigma, jež prezentuje nepříliš známé sochy surrealistického výtvarníka Salvadora Dalího. Co muzeu přinesl lockdown a kde lze v metropoli spatřit obřího jednorožce, prozrazuje tamní ředitelka Irena Limbergová. O všedních i svátečních dnech, které mohl prožít Vladimir Iljič Lenin, píše známý autor historických publikací Jiří Padevět. Proč se v novince odklonil od československých dějin k počátkům Sovětského svazu? Nakonec nechybí tip na videosérii Městských divadel pražských zaměřenou na monology z věhlasných her.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: HBO Max

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!