Uměleckou tvorbu Jana Jedličky mapuje výstava Galerie hlavního města Prahy

Uměleckou tvorbu Jana Jedličky mapuje výstava Galerie hlavního města Prahy 

V prostorách Městské knihovny Galerie hlavního města Prahy vznikne vůbec první průřezová výstava rozsáhlé tvorby malíře, fotografa a experimentálního filmaře Jana Jedličky. Expozice má představit Jedličkova nejvýznamnější díla, která od sedmdesátých let tvoří ve svém švýcarsko-italském exilu a v posledních letech opět i v Praze. Výstava potrvá od 25. května do 8. srpna.

Dílo Jana Jedličky, které představí nová výstava Galerie hlavního města Prahy, vznikalo prostřednictvím široké škály výtvarných médií a dlouhodobých časosběrných projektů. Kombinací řady nejrůznějších technik vznikají vícevrstevnaté obrazy míst v krajině, sledovaných obvykle v dlouhých časových horizontech. V Jedličkově tvorbě se objevuje několik vybraných lokalit, kde pobýval - a to zejména italská Maremma, a také několik míst v Británii a v Praze.

Jan Jedlička, 364 Colori, 2019/2020, pigmenty na japanu a plátně

Na Jedličkových kresbách a malbách se však neobjevuje středomořská ani středočeská krajina, ale tvar abstraktního znaku či struktury. Jeho obrazy nepřinášejí klasickou vizuální reprezentaci, ale jakýsi mentální obraz krajiny.

Výstava tvorby Jana Jedličky bude k vidění v prostorách Městské knihovny Galerie hlavního města Prahy od 25. května do 8. srpna 2021. Plánován je také doprovodný program - komentované prohlídky, projekce krátkých a středometrážních filmů Jana Jedličky, promítání dokumentárního filmu Jan Jedlička: Stopy krajiny, i výtvarný ateliér a workshopy.

Úvodní foto: Jan Jedlička, Maremma, orizonti verde, 2017, pigmenty na japanu a plátně

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Galerie hlavního města Prahy -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!