Koláž ze 60 rozřezaných billboardů. Epos 257 vede válku s mocnými i marnivostí v rámci výstavy Vanitas v DOXu

Koláž ze 60 rozřezaných billboardů. Epos 257 vede válku s mocnými i marnivostí v rámci výstavy Vanitas v DOXu 

Veřejný prostor zahlcený reklamou - to je téma, kterému se umělec, vystupující pod pseudonymem Epos 257, dlouhodobě věnuje. Jeho současnou novinkou je dílo Vanitas, vystavené v rámci stejnojmenné skupinové výstavy v pražském Centru současného umění DOX. Dílo, které je tvořeno různými vyřezanými motivy z celkem 60 reklamních nosičů, je nejen kritikou marnivost současného světa, ale i spletitého pozadí reklamního byznysu v Česku.

Umělec Epos 257 na sebe upozornil například v roce 2014, kdy barvami střílel do předvolebních billboardů, či krádeží dvou prezidentských portrétů z reklamních billboardů, které se následně prodaly na uměleckém trhu za dva miliony korun. Nyní se Epos 257 pustil do větší skládačky - 60 billboardů nechal rozřezat a z jejich "střípků" nejrůznějších motivů vytvořil velkorozměrnou koláž. Výsledek je nyní k vidění v Centru současného umění DOX v rámci výstavy Vanitas.

"Objekty, které jsou určeny pro vyvolání našich tužeb, pro obchod s naší pozorností, tyto objekty jsem násilně vytrhl ze svého původního účelu a pozdvihl k tomu aby začaly vyprávět svůj nový příběh," komentuje své nové dílo Vanitas v doprovodném textu Epos 257.

Epos 257 ve svém díle upozorňuje na přehlcenost veřejného prostoru a krajiny reklamou. Billboardů, které se nacházejí na důležitých komunikacích, jsou tisíce, přitom velká část z nich nejen že hyzdí okolní krajinu a berou lidem pozornost, ale také nesplňují aktuální stavební předpisy.

Už sem unaven veškerou tou falší, přetvářkou a pošetilostí, závislostí na zisku. Krádeží naší (ne)pozornosti, ano je to krádež za bílého dne. Prázdnota je také hodnota!

Takovým poměrně nedávným případem byly billboardy u dálnic, jejichž majitelé místo toho, aby uposlechli nařízení a odstranili je, nechali na protest vyvěsit na tyto reklamní plochy státní vlajku. Legislativa je ovšem často na takové akce krátká - řízení k odstranění billboardu, který nemá platné povolení, trvá roky. V tom legislativa napomáhá právě velkým gigantům na českém trhu s billboardy. Epos 257 také doplňuje, že v tomto byznysu dominuje víceméně jedna firma - Bigboard, jehož skrytá vlastnická struktura vede na Kypr.

Centrum současného umění DOX při svém znovuotevření zpřístupnilo hned tři odložené výstavy současných domácích výtvarníků. O vstupenky do DOXu si můžete u nás zasoutěžitNeobvyklou koláž Epose 257 mohou návštěvníci vidět v rámci skupinové výstavy Vanitas, která potrvá do 10. října. Mezi šedesáti autory, kteří představují na tři sta maleb, grafik, soch, fotografií či site-specific instalací, nechybí dále Josef Bolf, Krištof Kintera, Lenka Falušiová nebo také David Černý

Foto: Iveta Kopicová. DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

DOX Centrum současného umění nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: DOX Centrum současného umění

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!