Nejnovější články » Divadelní recenze

Po Praze s třísetletou hrdinkou Věci Makropulos. Herečky Národního divadla budou volat lidem na procházce

19.5.2021,

Performativní procházku po zákoutích staré zástavby metropole připravuje Národní divadlo. Od čtvrtka 20. května spouští další projekt Linka: Makropulos z cyklu Divadlo mimo divadlo, v němž účastníkům audiowalku zavolá jedna z hereček v roli Emílie Marty ze slavné hry Karla Čapka.

Mít nabitý telefon a být včas na určeném místě v hlavním městě. To jsou dvě podmínky účasti hodinové procházky Linka: Makropulos, při níž bude divák na zhruba tříkilometrové trase telefonovat s 337letou zpěvačkou a povídat si o jejím i svém životě. Tím bude každý audiowalk jedinečný, záleží totiž na daných odpovědích a reakcích.

„Podstatou je téměř nepřetržitý telefonní hovor, v němž je divák s někým, kdo ho trochu řídí a ukazuje mu Prahu jinak, než je běžné. Tím, že se divák stává prostředníkem inscenace, zjistí, že celý svět kolem něj se proměňuje v divadlo. Spojením s divadelní figurou zkrátka nevyhnutelně začne svět kolem vnímat jako divadelní představení,“ upřesnila dramaturgyně Marta Ljubková.

S účastníkem bude komunikovat buď Jindřiška Dudziaková, Anna Fialová, Veronika Lazorčáková, Lucie Polišenská, Pavla Beretová, Pavlína Štorková, nebo Kateřina Císařová Šimon Krupa.

Je to úplně jiný zážitek než hrát na jevišti a přijde mi, že je to víc než herecká práce. Je to takové lidské potkání s divákem na telefonu jeden na jednoho,“ uvedla Lucie Polišenská. Jindřiška Dudziaková projekt vztahuje k současné koronavirové situaci. „S každým rozhovorem se mi připomene, jak jsme všichni vyhladovělí po tom mluvit a poslouchat. Vlastní divákův vklad má zásadní podíl na tom, jak bude vypadat jeho zážitek z celé věci,“ dodala.

Foto: P. Neubert, archiv ND