Proudcast s Evou Toulovou: Pouť je často strastiplná cesta plná nepohodlí. Ukáže vám ale jiný rozměr vaší osobnosti

Proudcast s Evou Toulovou: Pouť je často strastiplná cesta plná nepohodlí. Ukáže vám ale jiný rozměr vaší osobnosti 

Nasadit batoh, pořádně zavázat tkaničky a vyrazit na několikadenní pouť za svobodou. Moderní poutnictví se stává stále větším fenoménem. Zásluhu na tom má také režisérka Eva Toulouvá, která se tomuto tématu věnuje ve svých snímcích. Nejen o nich jsme si povídali v dalším díle Proudcastu Informuji.cz.

Jak se z Evy Toulové stala poutnice? „Původně jsem byla člověk úplně opačného ražení. Sportu jsem moc nedávala, maximálně jsem chodila plavat. Byla jsem spíš takový kavárenský typ,“ směje se během Proudcastu mladá režisérka. „Ve chvíli, kdy mě oslovil producent Petr Hirsch, jestli s ním nepůjdu na měsíční pouť se skupinkou neznámých lidí, jsem myslela, že si ze mě dělá srandu. Pak se mi to ale rozleželo, řekla jsem, že chci zažít trochu dobrodružství a šla jsem do toho,“ dodává.

Z tohoto dobrodružství vznikl celovečerní dokument Camino na kolečkách, který sleduje více než 600 kilometrů dlouhou pouť do Santiaga de Compostela. Skupinka se na ni vydala v čele s hlavním protagonistou dokumentu Janem Duškem, který je kvůli roztroušené skleróze upoután na invalidní vozík. „Na začátku jsem k tomu přistupovala čistě jako k práci a netušila jsem, že by mi to mohlo samo o sobě něco přinést. Najednou jsem ale byla odříznutá od internetu a moderních technologií, měla jsem neskutečné množství času jen sama na sebe, došla jsem k vlastnímu sebeuvědomění,“ vysvětluje Eva Toulová.

V novém hraném dokumentu Pěšky bez hranic sleduje režisérka příběh herečky Terezy Petráškové, která se rozhodne vyjít ze své komfortní zóny a vydat se na pouť na Velehrad, ačkoliv s poutnictvím nemá doposud žádné zkušenosti. „Pouť není nějaká hezká vycházka. Často je to velmi strastiplná cesta plná nepohodlí. Ale to, že vyjdete z vlastní komfortní zóny, vám ukáže jiný rozměr vaší osobnosti,“ říká Eva Toulová, která se plánuje tématu poutnictví věnovat i v budoucnosti.

V rámci dalšího projektu Černobyl na kolečkách plánuje vyrazit spolu s Janem Duškem do míst, která byla svědkem nejhorší jaderné havárie v historii. Jak probíhají přípravy takového projektu? Kde moderní poutníci během svých cest přespávají? A co byste si rozhodně neměli zapomenout přibalit do své krosny? Nejen na tyto otázky odpovídala v Proudcastu režisérka, scenáristka, spisovatelka a výtvarnice Eva Toulová.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!