Otevření divadelní sezóny? Městská divadla pražská chystají premiéry naživo i online

Otevření divadelní sezóny? Městská divadla pražská chystají premiéry naživo i online 

Městská divadla pražská plánují po dlouhé přestávce otevřít všechny tři své scény naráz. Své otevření chystá na pondělí 14. června a pravidelný program divákům slibuje i po celou dobu letních prázdnin. Na repertoár navíc zamíří celkem šest premiérových představení, která se odehrají naživo i v online prostředí.

Divadlo ABC představí 30. června novou hru Zítra swing bude zníti všude, inspirovanou vzpomínkami Karla Vacka a Lubomíra Dorůžky. Hudební komedii z poválečné Prahy "nylonového věku" v režii Ondřeje Havelky živě doprovází orchestr Melody Makers.

Také Divadlo Rokoko po znovuotevření uvede 26. června premiéru hudební komedie. V inscenaci Dr. Johann Faust, Praha II, Karlovo nám. 40 se slavný středověký učenec ocitne v protektorátní Praze ve štábu německých filmařů. Tajemného příchozího se v semaforské variaci na faustovské téma ujímá podnikavá skriptka Markétka. Jeden z nejúspěšnějších titulů historie divadla Semafor vrací v nové interpretaci na jeviště režisér Vladimír Morávek.

Divadlo Komedie uvede v červnu hned dvě nové premiéry. První bude 14. června hra plná blesků a fyzikálních pokusů. Inscenace Tesla v režii Jakuba Maksymovova ukazuje klíčové okamžiky života a tvorby Nikoly Tesly, jednoho z největších vynálezců všech dob. Druhou premiérou bude 21. června příběh Roberta Zucca, jak ho napsal Bernard-Marie Koltès podle skutečného případu "vraha s andělskou tváří"

Roberto Zucco. Foto: Patrik Borecký

Ze života do onlinu - a zase zpět

Městská divadla pražská po celou uplynulou sezonu vyvíjela také nové audiovizuální projekty. Premiérami dvou nejambicióznějších projektů tyto online aktivity vyvrcholí. Drama Hotel Good Luck současného mexického autora Alejandra Ricaña vypráví osamělý radiový DJ Bobby, který je posedlý strachem ze smrti. Ze své sklepní rozhlasové stanice se vydává na cestu skrz paralelní vesmíry a hledá ty, které miloval a ztratil. Protože, co se nemůže stát v této realitě, může se přece stát v jiné... Inscenace kombinující divadelní a filmovou imaginaci se divákům v online verzi představí 28. května s Michalem Dočekalem a Martinem Donutilem v hlavní roli. 

Důraznou tečku za covidem poznamenanou sezonou udělá silná dramatická báseň Politici německého autora Wolframa Lotze, vyprávějící o frustraci z izolace, kterou každý z nás v loňském roce více či méně zakoušel. Premiéra proběhne online na konci června.

Letos mimořádně divadla budou hrát i o prázdninách, a to v divadlech ABC, Komedie a také v šapitó Azyl78 na pražském Výstavišti, kde 14. srpna proběhne premiéra úplně první české divadelní adaptace legendárního filmu Charlie Chaplina Diktátor.

Úvodní foto inscenace Zítra swing bude zníti všude. Zdroj Alena Hrbková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!