Koncerty online a pro všechny. Pražské jaro zahájí Smetanova Má vlast

Koncerty online a pro všechny. Pražské jaro zahájí Smetanova Má vlast 

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro odstartuje ve středu 12. května tradičním cyklem Má vlast skladatele Bedřicha Smetany v podání souboru Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem, večerem provede herec Jan Budař. Do 3. června se uskuteční dvacítka koncertů, které pořadatelé nabídnou převážně v bezplatném živém přenosu.

Vždy jsme dbali o to, aby zahajovací koncert Pražského jara vedle respektu k tradici přinášel také moment znovuobjevování, překvapení. Jsou to nové interpretace, nová chápání díla současnými hudebníky, které dílo udržují naživu a činí jeho uvádění relevantním i v jednadvacátém století,“ uvedl k výběru zahajovacích skladeb ředitel festivalu Roman Bělor.

Spolu s Collegiem 1704 je odehraje řada zahraničních hostů.Naše provedení nemá být muzeální rekonstrukcí, ale připomenutím estetických ideálů romantické interpretace Smetanovy doby, které mohou být inspirací i pro současné interprety a současné publikum,“ dodal Luks.

Téměř každý den až do začátku června diváky čekají koncerty vážné hudby, které mohou zdarma sledovat na YouTube kanálu Pražského jara. Zazní melodie klasiků W. A. Mozarta, Sergeje Prokofjeva, Antonína Dvořáka či Igora Stravinského, ale i novější zvuk jazzové vokalistky Marty Kloučkové a jejího kvartetu nebo třeba oblíbeného současného skladatele Jörga Widmanna.

Skladatel Jörg Widmann. Foto: Marco Borggreve

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!