Iva Janžurová jako Alžběta II. Česká televize připomene jubileum herecké legendy nejen inscenací Audience u královny

Iva Janžurová jako Alžběta II. Česká televize připomene jubileum herecké legendy nejen inscenací Audience u královny 

Iva Janžurová oslaví 19. května osmdesáté narozeniny. Ku příležitosti významného jubilea této herecké legendy odvysílá Česká televize ve spolupráci s Národním divadlem premiéru záznamu úspěšné inscenace Audience u královny. Diváci ČT art tak budou moci vidět 17. května Ivu Janžurovou v roli panovnice Alžběty II.

Hra Petera Morgana Audience u královny je inspirována skutečnými audiencemi, které už šedesát let každé úterý odpoledne udílí Alžběta II. svým premiérům. Ti na nich královnu seznamují s politickou situací v zemi.

 

Královna premiérům může radit nebo je varovat, ale ve finále musí s každým jejich krokem souhlasit. Obsah reálných audiencí Peter Morgan domýšlí na základě zásadních politických a společenských konfliktů.

"Audience u královny je představení, jež v sobě nese tajný recept, po kterém v dnešní době marně prahne většina politiků – recept, jak zastávat ty nejvyšší posty, a přitom se nezhroutit nebo se nezměnit v diktátora či loutku," říká režisérka Alice Nellis a doplňuje: "Každá z postav, s královnou v čele, řeší stejnou otázku – lze být mocným, a přitom zůstat člověkem? Je to otázka nadčasová, ale jsou doby, kdy je nejen aktuální, ale přímo kruciální. A taková doba je nyní."

Inscenace je svou strukturou hodně hravá. Přišlo mi, jako by mi Alžbětu napsali přímo na tělo.

Iva Janžurová

V hlavní roli královny Alžběty II. se objeví Iva Janžurová. "Text Petera Morgana je natolik dobrý a silný, že stačilo pochopit styl předlohy. Nakonec jsem ale musela předložit svoji vlastní verzi anglické královny a spolu s Alicí Nellis to bylo zábavné," komentuje vcítění se do role britské panovnice její představitelka Iva Janžurová.

V rolích britských premiérů a premiérky se představí Taťjana Medvecká, František Němec, Igor Bareš, Igor Orozovič, Vladislav Beneš, Martin Pechlát či David Matásek. Královského komorníka hraje Jan Hartl.

Foto: Martin Špelda

Představení Audience u královny bude mít televizní premiéru v pondělí 17. května od 20.15 hodin na ČT art.

Česká televize ovšem připomene i další tvorbu české herecké legendy Ivy Janžurové. Hned v pondělí 10. května se představí spolu s Michalem Malátným a Tatianou Dykovou v komedii Chyťte doktora. V úterý 11. května spolu se Zdeňkem Řehořem připomene v povídce Lázně z cyklu Bakaláři, že odpouštět je lidské. Reálný životní příběh Ivy Janžurové uvidí diváci ve středu 12. května v cyklu Neobyčejné životy. Ve čtvrtek 13. května zazáří s hereckými kolegy Milošem Kopeckým a Vladimírem Menšíkem v komedii Bohoušův syn a o víkendu se herečka divákům představí v klasickém snímku Páni kluci, v pohádce O princezně na klíček a v komedii Pane, vy jste vdova!.

Foto: Martin Špelda

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!