Proudcast s Ondřejem Boháčem: Město tvoří lidi, ne domy. Praha sbírá odvahu se více proměňovat

Proudcast s Ondřejem Boháčem: Město tvoří lidi, ne domy. Praha sbírá odvahu se více proměňovat   

“Když si vezmete první republiku, tak se Praha během dvaceti let proměnila ze špinavého provinčního města v hlavní město státu. Prodělala dramatickou proměnu. My dnes nic podobného nezažíváme,” říká ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč, se kterým jsme se v dalším díle Proudcastu bavili nejen o krásách a problémech české metropole.

“Myslím si, že je Praha jedno z nejlepších míst k životu, i když je pravda, že je můj pohled hodně zkreslený, protože jsem se tady narodil a strávil drtivou většinu svého života,” směje se v úvodu rozhovoru Ondřej Boháč. Podle něj je Praha i přes všechna negativa bezpečné, příjemné a sociálně prostupné město, které postrádá na rozdíl od některých svých větších evropských ´konkurentů´ ghetta či čtvrti vyhrazené pro extrémně bohaté.

Přesto však podle Boháče Praha v současnosti spíše stagnuje. “Myslím si, že město sbírá odvahu na to se víc proměňovat. A to nejen ve fyzické struktuře, ale také ve způsobu, kterým my město užíváme a jak roste. Praha extrémně hřeší na to, jak je nádherná,” vysvětluje. Nepřinesla pandemie koronaviru příležitost i pro rychlejší rozvoj metropole? “Je to příležitost, ale já jsem přesvědčený, že ji propásnem. Veřejná správa není na výraznější rozvoj vůbec nastavena,” odpovídá Boháč.

Prázdné ulice Prahy i jeho v prvních týdnech pandemie okouzlovaly. Velmi brzy však přišlo vystřízlivění. “Město tvoří lidi, ne domy. Je to jako porodnice bez dětí. Mám centrum Prahy hrozně rád, ale bez lidí je strašidelné. Chvilku si to užíváte, ale pak chcete pryč. Město bez života je městem beze smyslu,” dodává.

Zajímá lidi budoucnost města, ve kterých žijí? A měli by i oni rozhodovat o tom, co se bude v Praze dít a jak se bude rozvíjet? A jak zvládá období koronaviru Centrum architektury a městského plánování? Nejen na tyto otázky najdete odpovědi v Proudcastu Informuji.cz, který si můžete poslechnout na streamovacích službách nebo stiskem zelené šipky níže.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!