Vieweghův deník i autismus v dobách socialismu. Přinášíme květnové knižní novinky

Vieweghův deník i autismus v dobách socialismu. Přinášíme květnové knižní novinky 

Květen zavane na knižní trh další deník Michala Viewegha, zápisky socialistické ženy vychovávající autistického syna nebo beletrizovaný životopis výtvarnice Toyen.

Zrušený rok: Deník 2020 – Michal Viewegh

K žánru deníku se po řadě let vrací zavedený tuzemský spisovatel, který má na kontě bestsellery Báječná léta pod psa či Román pro ženy. Od popisu života po operaci se přesunul k zážitkům z pandemického roku 2020.Překvapivě jsem se dozvěděl, že deníky patří k mým nejprodávanějším dílům. Byla to výzva, jak z toho mála, co se děje, vytěžit knížku,“ řekl spisovatel pro podcast KulTýden.

 

To je on! O té, co si říkala Toyen – Milena Štráfeldová

Známá kulturoložka a publicistka zpracovala beletrizovaný životopis jedné z nejvýznamnějších domácích výtvarnic minulého století. Surrealistická malířka Marie Čermínová, jež se v roce 1947 rozhodla pro emigraci do Francie, používala zvláštní pseudonym Toyen. Stejně záhadnou osobnost rozkrývá autorka na třech stech šedesáti stranách.

Země těch druhých – Leila Slimani

Po dvou prózách s erotickým laděním zasazených do současnosti se marocká literátka obrátila do novodobé historie. Mladá hrdinka Mathilda se na chvostu druhé světové války zamiluje do Maročana bojujícího ve francouzské armádě. Příběh pokračuje po skončení konfliktu, kdy se pár přestěhuje do partnerovy domoviny, kde žena čelí zakořeněnému patriarchátu.

 

Kapka kámen vyhloubí – Hana Kulasová

Autismus není jen problémem dnešní generace, jak prokazuje autobiografie ženy, která se v šedesátých letech starala o dva malé syny, z nichž staršímu byla diagnostikována právě tato porucha. Navzdory předsudkům okolí si prosadila domácí vzdělávání dítěte a neúnavně se starala o jeho duševní blahobyt.

Život na naší planetě – David Attenborough

Dokumentární hit loňského roku z produkce Netflix se opírá o stejnojmennou knižní předlohu, která poprvé vychází v českém překladu. Uznávaný tvůrce přírodovědných filmů přináší nepěkný pohled na ničení volné přírody a nabízí svou nepříliš optimistickou vizi budoucnosti.

Foto: archiv nakladatelství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!