Superhrdinové, zlínský design i hudební Bluefest. Přinášíme kulturní tipy na týden od 3. do 9. května

Superhrdinové, zlínský design i hudební Bluefest. Přinášíme kulturní tipy na týden od 3. do 9. května 

Ani na začátku května vás neochudíme o pravidelné kulturní tipy. Tentokrát jsme pro vás vybrali nový seriál o rodině superhrdinů, týden plný designu, ale i hudební BlueFest s Ivanem Hlasem nebo knižní předlohu Bridgertonových.

Jupiters Legacy

Psala se třicátá léta minulého století, když první generace superhrdinů získala své schopnosti. Po sto letech, kdy se starali, aby byl svět v bezpečí, přichází čas předat žezlo jejich dětem. Velké akční drama o rodině, síle a loajalitě natočené podle komiksu Marka Millara se na Netflixu objeví 7. května.

Zlin Design Week

Týden plný designu se letos dostane k vám do obýváku. Od sedmého května se kromě výstav a přednášek dostane i na vyhlášení výsledků ceny Best in Design a nebude chybět ani fashion show. Právě ta v pátek večer odstartuje celý program výtvory devíti designérů. O své zkušenosti z oboru se pak podělí třeba zakladatel Pop Up Agency Maksimilian Kallhed, Jan Klusoň, zakladatel Proudly nebo grafici ze Studia Najbrt. Celý program bude k dispozici zdarma.

Galerie otevře Toyen i UMPRUM

Poprvé od prosince se lidé v sedmi krajích opět podívají do galerií. Konkrétně se můžete těšit na výstavy v Praze a dále v kraji Středočeském, Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Plzeňském a Karlovarském.

Vydejte se třeba do galerie Černá labuť, kde najdete stejnojmennou výstavu vytvořenou studenty Ateliéru fotografie na UMPRUM. Konečně otevře brány také Valdštejnská jízdárna, která představí tuzemskou umělkyni Toyen jako snící rebelku. A nezapomeňte ani na Pragovku. Připravila na sobotu 8. května zahájení Ko-laborace.

Filmové dny LUX

O dánské tragikomedii Chlast bylo letos hodně slyšet. Kromě nominace na cenu BAFTA si vysloužil snímek o partě vyhořelých středoškolských učitelů dokonce Oscara. Bezplatně ho skrze Aerovod a Moje kino Live nabídnou Filmové dny LUX, a to od 3. do 12. května. Organizátoři přidali také opěvované polské drama Corpus Christi a lucemburský dokument Colectiv. Je čas dohnat filmové resty, nominanti či vítězové evropských filmových cen čekají!

Hudební BlueFest                            

Peter Lipa, Ivan Hlas, Tonya Graves nebo Dan Bárta a více než desítka dalších českých i zahraničních interpretů vystoupí na letošním online ročníku hudebního BlueFestu. Z pražské Lucerny bude skrze Facebook i YouTube probíhat živý stream až k vám domů. Ve čtvrtek 6. května si tedy můžete užít velký koncert se vším všudy zdarma, ale organizátoři uvítají dobrovolný příspěvek, kterým podpoříte hudebníky i dělníky kultury.

Večer s minipivovarem Olešná

Ochutnávka piv v dnešní době rozhodně potěší. Užít si ji můžete v pohodlí domova, tentokrát s pivovarem Olešná. Pozvání do studia přijal sládek Pavel Kyloušek a právě s ním budete si budete díky živému streamu vychutnávat zlatavý mok, o němž ví nejvíce právě on. Na řadu přijde Malkovský ležák 12°, Pacific Pale Ale 11°, Chateau Oats 13°, Šafář 11° a Chmelová Expedice II. 12°. Vzorky je možné zakoupit na těchto stránkách.

Kniha Vikomt, který mě miloval

Pokud vás chytla netflixovská série Bridgertonovi zasazená do světa londýnské smetánky, určitě vás při čekání na druhou sérii neurazí její knižní předloha vycházející v češtině právě tento týden. Pokud vás seriál doteď míjel, tak jen malé uvedení – s vikomtem Anthonym Bridgertonem se ocitnete v roce 1814. Mladík si už vybral svoji budoucí ženu, jenže plán mu poněkud kazí její starší sestra Kate, která ho dohání k šílenství plánem zásnuby mu překazit. On se ovšem nedokáže ubránit erotickým snům, které se mu o této troufalé ženě zdají.

Týden v televizi

Pokud vám nevadí začít týden trochu zostra, doporučujeme trezorový film Jana Procházky a Karla Kachyni Ucho z roku 1970. Dvojka jej odvysílá v pondělí před desátou večer. Fanoušci rychlé jízdy si pak přijdou na své o den později. Na Artu se po deváté mohou těšit na dokument Já, Paul Walker.

5. května pak můžete s Artem zavzpomínat na dětství skrze dokument o Ondřeji Sekorovi. Pátek pak zpříjemní svěrákovská klasika Obecná škola, stačí přepnout po desáté večer na Primu. V sobotu pak doporučujeme válečné polské drama Přeběhlík na Dvojce a týden můžete uzavřít s romantickou komedií Bezva ženská na krku na stejné stanici.

 Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!