Portugalské filmy z pohodlí domova. Startují Neklidné vody portugalského filmu na DAFilms

Portugalské filmy z pohodlí domova. Startují Neklidné vody portugalského filmu na DAFilms 

Portugalské filmy současné, opomíjené snímky i díla významných filmařů a opravdové filmové poklady. Přehlídka portugalského filmu začíná již 3. května na DAFilms a ku příležitosti Světového dnu portugalského jazyka nabídne i vybrané filmy ke zhlédnutí zdarma.

Neklidné vody portugalského filmu přináší již druhým rokem přehlídku autorských filmů z portugalsky mluvících zemí. Mezi portugalskými filmy každým rokem vzniká hned několik výrazných snímků, o nichž mluví celý svět. Festival organizovaný DAFilms ve spolupráci s Portugalským centrem Instituto Camões v Praze si klade za cíl tyto filmové perly zprostředkovat i českým divákům. 

Takovým případem je film Mrtví a ti druzí, který získal cenu na festivalu v Cannes v sekci Un Certain Regard, načež byl následně uveden na desítkách festivalů a získal hned několik cen. Film seznamuje diváky se starobylou kulturou kmene Kraho, kteří ještě stále žijí pomalým, pokojným, venkovským životem. Tento způsob života ale musí čelit sílícímu vlivu moderního světa.

Mrtví a ti druzí

Vítězem festivalu FID Marseille se v roce 2019 stal středometrážní snímek Raposa, který zkoumá vztah člověka k vlastnímu tělu a vizuálně podmanivým způsobem ukazuje, co dělat, když se proti nám vzbouří. Například při stále častějších poruchách s příjmem potravy.

Raposa

Opravdovou lásku k portugalskému jazyku a kultuře v sobě spojuje snímek Korespondence režisérky Rity A. Gomes. Neklidné vody Atlantského oceánu, které spojují brazilskou a portugalskou kulturu, od sebe v tomto případě oddělily dva vrcholné portugalské básníky - Sophii de Mello Breyner Andresenovou a Jorgeho de Senu. Základem tohoto snímku se staly jejich poetické dopisy z konce 60. let, které v sobě odráží více jak desetiletý historický vývoj v obou zemích i jejich osobní touhy a snahy o nalezení vnitřní svobody.

Korespondence

Tyto a mnohé další snímky jsou připraveny ke zhlédnutí na platformě DAFilms. Ku příležitosti Světového dne portugalského jazyka bude navíc od 3. do 7. května zpřístupněn vždy jeden film na každý den zdarma. Ostatní filmy budou dostupné v rámci předplatného nebo k zakoupení jednotlivých filmů ke streamu od 59 Kč.

Program filmů zdarma:

  • 3. května – José Cardoso Pires
  • 4. května – Korespondence
  • 5. května – Trip to Expo & This is My Home
  • 6. května – Raposa
  • 7. května – Extinction

Zdroj: DAFilms

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!