Oceněné evropské snímky uvedou zdarma Filmové dny LUX

Oceněné evropské snímky uvedou zdarma Filmové dny LUX 

Tři nominované či vítězné snímky evropských filmových cen nabídnou bezplatně Filmové dny LUX, a to od 3. do 12. května na Aerovodu a Moje kino Live. Diváci budou mít možnost online zhlédnout Chlast, Corpus Christi a Colectiv, k projekcím je nutné se předem zaregistrovat.

Zahajovacím titulem bude v rámci Moje kino Live v pondělí 3. května rumunsko-lucemburský dokument Colectiv, který letos získal dvě oscarové nominace. Zachycuje odhalování obřího podvodu ve zdravotním systému očima investigativních novinářů, informátorů či vládních úředníků. Od 4. do 10. května bude poté dostupný na platformě Aerovod.  

Následující den bude na programu polské drama Corpus Christi o mladíkovi po výkonu trestu, který se obrátí na náboženskou víru a rozvíří vody coby začínající kněz v ustrnulé komunitě. Film získal řadu tamních národních cen Orły a nominaci americké akademie v kategorii pro zahraniční snímky. Od středy zůstane na Aerovodu dostupný do 11. května.

Jako poslední uvede přehlídka dánskou tragikomedii Chlast o partě vyhořelých středoškolských učitelů, kteří se za účelem vylepšení pracovního postavení i osobního života rozhodnou vyzkoušet experiment v podobě udržování si mírné hladiny alkoholu v krvi. Letošní oscarový vítěz má na kontě také cenu BAFTA a stal se i evropským filmem roku. Po projekci 5. května jej bude možné zhlédnout od 6. do 12. května ve virtuálním sále Edison Filmhub, a to každý den od 20.30 hodin.

Vůbec poprvé mohou diváci hlasovat o svém favoritovi, a to až do 23. května na webu luxaward.eu. Titul s největším počtem hlasů získá 9. června ocenění. Účastníci mají šanci vyhrát účast na ceremoniálu ve Štrasburku, případně na předávání Evropských filmových cen letos v prosinci, pokud to situace s koronavirem dovolí.

Foto: Henrik Ohsten

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!