Pohádkový balet o zakleté princezně Spící krasavice uvede Národní divadlo online a zdarma

Pohádkový balet o zakleté princezně Spící krasavice uvede Národní divadlo online a zdarma 

Baletní klasiku Spící krasavice s hudbou Petra Iljiče Čajkovského na motivy pohádky o Šípkové Růžence se chystá v online premiéře ve čtvrtek 29. dubna večer uvést Národní divadlo. Zájemci ji budou moci zdarma zhlédnout po následujících sedm dní.

Balet vypráví o kruté Carabosse, která se chce pomstít novorozené dceři krále a královny za to, že nebyla pozvaná na její křtiny. Za trest uvrhne malou Auroru do kletby, jež má přijít o dívčiných šestnáctinách, kdy se píchne o vřeteno do prstu a upadne do stoletého spánku, z něhož ji může vysvobodit ten, kdo princeznu políbí z pravé lásky.

Adaptace slavného příběhu z dílny brazilské primabaleríny Márcii Haydée vznikla na konci osmdesátých let. Od té doby se dočkala řady světových uvedení a nyní míří také do Státní opery v Praze, která nedávno prošla rekonstrukcí. Na českou premiéru čekal titul více než rok, tvůrci se jej nakonec rozhodli bezplatně uvést na YouTube.

Pro mě je Spící krasavice především příběhem o zlé víle. Dobro i zlo máme každý v sobě, je to univerzální zápas,“ nechala se slyšet Haydée. Dílo je pro ni více než osobní – šlo o vůbec první balet, který v životě viděla, sama poté tančila v jeho mnoha verzích a vytvořila k němu svou první choreografii.

Inscenaci, jejíž světová premiéra se odehrála v roce 1890 v Petrohradě pod vedením baletního mistra Mariuse Petipy, uvádí Národní divadlo u příležitosti Mezinárodního dne tance.

Foto: Martin Divíšek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!