Fashion Week, album Girl in Red i filmové AFO. Přinášíme kulturní tipy na týden od 26. dubna do 2. května

Fashion Week, album Girl in Red i filmové AFO. Přinášíme kulturní tipy na týden od 26. dubna do 2. května 

Přelom dubna a května slibuje spoustu kulturních novinek. Netflix přináší horor s Amandou Seyfried, Girl in Red vydává studiové album a začíná Academia Film Olomouc, mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů. V našem pravidelném výběru ale nezapomínáme ani na módu či výstavy a dojde i na pivo.

Co jsme viděli, co jsme slyšeli

Přestěhovat se do vysněného domu nemusí být zrovna idylka. Své o tom ví Amanda Seyfried, která se v novém filmu z dílny Netflixu opustí společně se svým manželem (James Norton) Manhattan a jako nové místo k životu si vyberou starobylou osadu v Hudson Valley.

V nádherné usedlosti na ně ale čeká zlověstné tajemství z dávných dob. A podivní sousedé, mezi nimiž najdete třeba i Natalii Dyer z oblíbených Stranger Things, jim pobyt také neulehčují. Trochu strašidelna přinese snímek Co jsme viděli, co jsme slyšeli k vám do obýváku 29. dubna.

Sexify

Premiéru si tento týden odbude i netflixovské Sexify. V novém seriálu z polské produkce vyvine parta kamarádek inovativní appku, která má za úkol posunout sexuální prožitky lidstva na vyšší úroveň. Aby uspěly, musí osobně zmapovat znepokojivý svět intimity i samy sebe. A samozřejmě se později ukáže, že tenhle nápad má hned několik háčků. Sexify uvidíte na Netflixu od 28. dubna.

Fashion week v autokině

Autoakce nyní zachraňují kulturní život. Koncem měsíce se na Pražskou tržnici ovládlo hudební dunění pod taktovkou nejrůznějších kapel v rámci drive-in festivalu Art Parking. Od prvního do třetího května ovládne toto místo móda. Odehraje se tu totiž Mercedes-Benz Prague Fashion Week, a to v unikátní podobě. Na dvou LED obrazovkách budou organizátoři promítat v konkrétních časových blocích jednotlivé přehlídky, které si můžete s drobným časovým posunem pustit také YouTube kanále MBPFW.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený #MBPFW (@mbpfw)

Letos se účastní 44 návrhářů, přičemž show otevře performance Jakuba Polanky už 30. dubna, a to v nově zrekonstruovaných prostorách Šlechtovy restaurace a v parku Královská obora Stromovka. Zde se od 19 hodin uskuteční veřejnosti volně přístupný park happening.

Dívka v červeném vydává studiové album

Hudební svět s jarem také ožívá. Marie Ulven vystupující pod pseudonymem Girl in Red přichystala na poslední dubnový den novou studiovou desku nazvanou If I Could Make It Go Quiet. Písničkářka tvořící převážně v žánrech bedroom pop a indie rock se v textech věnuje duševnímu zdraví i různým aspektům lásky.

Dívka v červeném dodává, že inspirací pro píseň Rue, jež se na novince objeví, jí byla postava z opěvovaného seriálu Euforie. Producentsky se na albu vyřádil Finneas, dlouhodobý spolupracovník a bratr Billie Eilish. Na desku se můžete těšit 30. dubna.

Academia Film Olomouc

Nejen filmy, ale také rozhovory, rozšířená realita, koncerty i videoherní eseje. Na to všechno láka 56. ročník Academia Film Olomouc. Kromě stovky dokumentů, které budou k dispozici až do konce května, vystoupí třeba éterická zpěvačka Never Sol. Zajímavou debatu přinese rozhovor s tvůrci snímku Občan Nobel, konkrétně se můžete těšit na a režiséra Stéphana Goëla a filmového protagonistu a nositele Nobelovy ceny za chemii Jacquese Dubocheta.

Přichystány jsou také videoherní eseje z antropocénu. Vystoupí i Duo docentky, zabývající se proměnami pojetí ženského těla v souvislosti s genderovou rovností. Dostane se také na nejmenší diváky, pro něž jsou připraveny dva online workshopy, které vznikly pod vedením lektorek z Divadla na cucky. AFO bude probíhat od 27. dubna do 11. května a celý program bude k dispozici zdarma.

Večer s minipivovarem

Máme něco i pro milovníky řemeslných piv a pivovarů. Tento týden přijali pozvání na live stream zástupci Létajícího Beranova Pivovaru. O zlatavém moku si bude ve studiu povídat vrchní sládková Alenka Dančová a také jednatel Jan Havelka. Na degustačním menu se objeví Beranova jedenáctka 11°, Beranova polotmavá dvanáctka 12° a Beranův Altbier 12°. A ochutnávat můžete i vy! Jednotlivé vzorky totiž najdete na e-shopu. Přenos začne ve středu 28. dubna od osmi hodin večer na této adrese a vstupenku zakoupíte za 30 Kč.

Výstava 30 let kultury

Všechny skvělé akce, které se udály v tuzemsku od sametové revoluce, připomíná výstava 30 let kultury. Zvláště v dnešní době totiž poznáváme, jak moc nám chybí koncerty, kluby, divadla, kina i festivaly. V ulici Na Příkopě blízko Václavského náměstí si nejen skrze dokumentární fotografie, které dodala ČTK, můžete připomenout atmosféru významných společenských událostí, a to od 26. dubna do 24. května.

Týden v televizi

Ani doma v obýváku se nebudete nudit. V pondělí večer na vás na Artu bude čekat záznam letošních Oscarů a úterý pak bude patřit na stejné stanici Mozartovu Requiem, a to od půl dvanácté večer. Ve čtvrtek po osmé hodině potěší živý přenos koncertu České filharmonie s nejrůznějšími zahraničními hosty. Dětští divácipátek ocení program televize Seznam, která nabízí animovaný film Ella Bella a kamarádi. Nova pak vsází ve stejný večer na kultovní Šifru mistra Leonarda.

Prvního května od dvaceti hodin si pak můžete zvolit mezi životopisným dramatem Churchill na Dvojce, nebo Jurským světem na Nově. Týden zakončí oslavenkyně Jiřina Bohdalová, jejímiž hosty budou třeba Taťána Dyková s manželem Vojtou, Ondřej Brzobohatý, Filip Blažek a mnozí další. Show Máme rádi Jiřinku odvysílá televize Prima.

Foto: pitchfork.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!