TED Countdown míří do Česka s programem inovativních řešení klimatické krize

TED Countdown míří do Česka s programem inovativních řešení klimatické krize 

TED Countdown je novým projektem platformy TED zaměřeným na řešení klimatických změn. Jedná se o celosvětovou iniciativu, která míří do stovek měst včetně Prahy. České vydání s názvem TEDxNárodní se uskuteční online 19. a 20. června 2021 z prostředí Veletržního paláce, kde se představí tři desítky českých odborníků.

TED Countdown byl zahájen v říjnu 2020 celosvětovou online konferencí, během níž promluvila řada osobností jako Ursula Von der Leyen, Christiana Figueres, Prince William, nebo Papež František. Navazující akce probíhají ve více než 440 městech a komunitách celého světa. TEDxNárodní, jak zní název českého vydání této iniciativy, představí české odborníky z oblastí energetiky, dopravy, inovace materiálů, potravin, zemědělství a ochrany přírody.

Matěj Prokop, organizátor TEDxNárodní, upozorňuje, že smyslem události není komunikace katastrofických scénářů, ale naopak vytvoření prostoru diskuze a rozvoje pozitivních myšlenek i inovativních řešení, které by podporovaly lokální i celospolečenské změny ve prospěch ochrany klimatu.

Chceme komunikovat hlavně pozitivní myšlenky, reálná řešení a vize. Žádné strašáky, žádné poukazování na to‚ co nefunguje a co se 'nějak' musí změnit.

Matěj Prokop, podnikatel, konzultant a aktivista

Dva dny plné přednášek, workshopů a interaktivních panelových diskuzí s odborníky

Program TEDxNárodní je zacílen na pět hlavních témat: energetiku, dopravu, materiály, potraviny a ochranu přírody. Náplní prvního dne budou klasické TED prezentace, na kterých vystoupí téměř tři desítky českých odborníků z oblastí od využití vodíkových technologií až po výzkum materiálů budoucnosti.

Mezi řečníky budou například Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky, odborník na obnovitelné zdroje a energetickou soběstačnost. Eliška Knotková, designérka pracující s novými materiály umožňujícími environmentální udržitelnost. Ondráš Přibyla, specialista na komunikaci, který bude hovořit o způsobu sdílení informací a příběhů o klimatické změně, rozdílech mezi narativní a fyzickou realitou a povede také workshop "Za oponu emisního účetnictví". Jaromír Bláha, expert na ochranu lesních ekosystémů a divoké přírody působící v Hnutí Duha. Petr Rokůsek, byznysmen, vizionář v oblasti udržitelné ekonomiky a moderní energetiky a zakladatel společnosti Nano Energies. Barbora Chmelová, expertka v oblasti tropického zemědělství, rozvoje venkovských komunit a udržitelnosti v kontextu klimatické a environmentální změny. 

Druhý den budou přednášky doplněny o workshopy, interaktivnějšími panelovými diskuzemi a networkingem, na kterých se budou podílet vědci, podnikatelé, investoři, zástupci občanských iniciativ, univerzit, neziskových organizací i orgánů veřejné správy. TEDxNárodní počítá s vysokou kvalitou online přenosu a zapojením posluchačů také prostřednictvím dotazů.

Vnímám, že u nás v Čechách tak trochu chybí nějaká důvěryhodná mezioborová platforma pro podporu opatření v oblasti klimatu. Máme tu sice široké spektrum expertů věnujících se důležitým tématům, ale mezi vědeckou a akademickou obcí a veřejností mnohdy zeje komunikační propast.

Matěj Prokop

Akce se koná v pražském Veletržním paláci 19. a 20. června. Hlavním cílem TEDxNárodní je dát institucím, zákonodárcům, zástupcům veřejné správy, firmám, občanským iniciativám i jednotlivým občanům návod, jak se na nízkoemisní udržitelné budoucnosti podílet. Propojená síť odborníků a aktivistů z různých odvětví, která má ze série konferencí vzejít, má připravit témata a nástiny jejich řešení pro nadcházející podzimní summit OSN o změnách klimatu COP26.

Foto: Facebook TEDxNárodní

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!