Herrmann & Coufal se stali designéry roku 2020

Herrmann & Coufal se stali designéry roku 2020 

Ceny Czech Grand Design znají vítěze za uplynulý rok. V hlavní kategorii zvítězila dvojice Eduard Herrmann a Matěj Coufal, kteří se zabývají každodenními předměty či informačními systémy měst.

Absolutními vítězi se stali někdejší spolužáci z UMPRUM, které porota ocenila za svěží přístup k designu. „Baví nás, jak nikdo nedokáže definovat, co vlastně design je, máme tak velké pole možností, co dělat,“ nechali se slyšet Eduard Herrmann a Matěj Coufal, kteří loni představili minimalistické svítidlo Capsule nebo skříňku Roletta.

Sekce pro módu a šperk tentokrát ovládlo mužské pokolení. Za elegantní siluety kolekcí F/W 2020 a S/S 2021, u nichž použil staré uniformy a pánské obleky, získal cenu návrhář Jakub Polanka. Jemná estetická kolekce Báze přinesla vítězství šperkaři Zdeňku Vackovi.

Výrobcem roku se stala Tkalcovna Kubák využívající přírodní materiály, objevem roku je Lappa studio produkující akustické panely Eclipse. Vizuální identita Muzea literatury z dílny 20YY designers vyhrála v kategorii pro grafický design.

Fotografky Lenka Glisníková a Karolína Matušková známé coby Shotby.us získaly cenu díky rozličným snímkům pro Prague Pride nebo zpěvačku Katarzii. Další duo zvítězilo v sekci pro nejzdařilejší ilustraci, za tu porota označila výtvarné práce v knize Apolenka z modrotisku vytvořené Veronikou Vlkovou a Janem Šrámkem. Do síně slávy za celoživotní přínos oboru vstoupil Jiří Pelcl, který například navrhl interiér pro Václava Havla na Pražském hradě. 

Portrét fotografek Shotby.us. Foto: CGD

„Akademie ocenila ekologický a sociální přístup ke vzniku výrobků, využití tradičních řemesel, ale i ryze osobní niterné projekty,“ doplnila za přípravný výbor Jana Zielinski.

O podobu ceny pro vítěze se postarala loňská grand designérka Lucie Koldová, která použila zrcadla z různých druhů kovů a odlišnou barevností. „Zrcadlo je symbolem, kdy se vítěz podívá sám na sebe a spatří se v ‚plné síle a kráse‘. Zrcadlení jedinečného momentu dává vítězi pocit výjimečnosti z více stran pomocí leštěných ploch abstraktního kovového objektu. Znamená to pomyslné násobení aktuálního pocitu štěstí a radosti z různých úhlů pohledu,“ dodala.

Ceremoniál se uskutečnil pouze na televizních obrazovkách bez fyzické přítomnosti nominovaných, vítězové si ocenění převezmou začátkem června. 

Všechna nominovaná i vítězná díla si mohou zájemci prohlédnout ve volném prostranství na pražské Kampě až do 10. května. 

Foto: CGD

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!