Autokoncert, David Attenborough či Mani(e)fest. Přinášíme kulturní tipy na týden od 19. do 25. dubna

Autokoncert, David Attenborough či Mani(e)fest. Přinášíme kulturní tipy na týden od 19. do 25. dubna 

Již tradičně jsme pro vás připravili kulturní tipy na tento týden. Doporučujeme třeba třídílnou dokumentární sérii Život v barvě, americké fantasy Světlo a stíny či autokoncert Vypsané fiXy. A nechybí ani divadlo či Mani(e)fest.

Život v barvě s Davidem Attenboroughem

Tentokrát nás vezme uznávaný britský přírodovědec do světa barev z perspektivy zvířat. Jakou úlohu hrají barvy v přírodě, jakým způsobem je zvířata využívají k přežití, vábení a dalším nedílným součástem jejich životů? To Attenborough prozradí v třídílné dokumentární sérii, kterou natočil pro Netflix 22. dubna. Pro snímky byly vytvořeny zcela nové kamerové technologie, díky nimž si diváci užijí i barvy a vzory obvykle pro lidský zrak neviditelné. Na tvorbě se režisérsky podílela Sally Thomson, jež stála také za filmem David Attenborough a mořský drak z roku 2011.

Neviditelná nula

Teenager Zero si připadá pro ostatní naprosto neviditelný, cítí se jako nula. Jednoho dne se u něj ale znenadání projeví superschopnost – lidé jej doopravdy fyzicky nevidí. Postupně si najde také opravdové přátele, ovšem shodou okolností se připlete do cesty pofidérnímu kriminálníkovi.

V Zerově čtvrti postupně přestává být bezpečno a on se společně s partou rozhodne opět nastolit rovnováhu. Když se snaží naučit pracovat se svými schopnostmi, vše mu zkomplikuje seznámení se záhadnou studentkou umění. Jak boj o domov a lásku dopadne, se můžete dozvědět na Netflixu od 21. dubna.

Světlo a stíny

Když svět začne pohlcovat temný stín, může jej zachránit už jen zázrak. Tím se stanou kouzelné schopnosti mladé bojovnice Aliny, která může svět opět sjednotit. To se hodí lidem u královského dvora, a tak zapojí hrdinku do komplikované a nebezpečné hry, v níž je využita pouze jako figurka pracující ve prospěch mocných. Předlohou pro seriál byly úspěšné romány Griša: Světlo a stíny a Šest vran od Leigh Bardugové. Americké fantasy spatří světlo světa 23. dubna, k přehrání bude na Netflixu.

(Auto)koncerty

Nebudou chybět ani koncerty a jeden z nich se dokonce uskuteční živě! Půjde o autokoncert Vypsané fiXy v areálu holešovické tržnice. V plánu jsou dva termíny, a to pátek a sobota.  A pokud jste mimopražští, nezoufejte. Ve čtvrtek sod osmi hodin si můžete Vypsanou fiXu užít i tak, uspořádají totiž také online koncert.

sobotu od osmi hodin pak nalaďte stránky M-klubu, z Litomyšle budou totiž pořadatelé streamovat vystoupení brněnské folk rockové kapely The Shookies. V neděli vám pak až domů zahraje několika Anděly ověnčená Lenka Dusilová z Muzea umění a designu. Stream proběhne přes facebookové stránky MUD.

Mani(e)fest

Pod záštitou Paláce Akropolis probíhá cyklus autorských čtení a performancí nazvaných Mani(e)fest. Akce se pokouší reflektovat fakt, že i když v současné době zůstáváme stále zavřeni doma, izolováni od ostatních, stále máme potřebu s ostatními sdílet naše myšlenky i pocity.

Pondělní program se bude věnovat tématu prostoru, přičemž zazní úryvky z románu Praskliny, dojde i na slam poetry a perforovanou a performovanou architekturu a představení Závažná v podání Kateřiny Olivové.

Dále se pak v úterý bude Mani(e)fest věnovat ekologii a tomu, jak ji ve svých textech zohledňují různí autoři od Jiřího Sádla přes Michaelu Hadravovou až po Jonáše Zbořila, který veršuje třeba o rybenkách, pokojových květinách a jiné drobné havěti. Středa se pak zaměří na literaturu, tělesnost či biodiverzitu. Celý program bude k dispozici přes facebookové stránky Paláce Akropolis.

Divadelní Zorro i Don Giovanni

Skrze stream už jsme si zvykli i na divadlo. Tento týden se můžete „vypravit“ na představení Mnoho povyku pro nic v podání herců z Divadla v Dlouhé. Z pohledu tří kamer se přenesete do příběhu Williama Shakespeara, jenž pokládá zásadní otázku: „Ženit se, či neženit? To je, oč tu běží!“ Hru režíruje Hana Burešová a hrají v ní třeba Miroslav Hanuš, Jan Vondráček nebo Tomáš Turek.

Na děti nezapomnělo Divadlo Alfa. Připravilo si pro ně v loutkové podobě představení o Zorrovi, prapředkovi maskovaných superhrdinů. Online akce začíná ve středu v šest hodin večer.

Velkou premiéru si pak v sobotu odbude operní Don Giovanni v podání Národního divadla Praha v koprodukci s Národním divadlem v Mannheimu. Titulní roli ztvární slovenský barytonista Pavol Kubáň, Donnu Annu zazpívá Jana Sibera, Donu Elvíru Alžběta Poláčková a Zerlinu Lenka Máčiková.

 

Kniha A stromy ve Vídeňském lese stále stojí

Zakladatel známé švédské firmy IKEA Ingvar Kamprad má za sebou temnou minulost. Tu odkrývá reportážní kniha A stromy ve Vídeňském lese stále stojí, která vychází 21. dubna v nakladatelství Absynt. Před několika lety se na veřejnost totiž dostaly informace o tom, že Kamprad podporoval švédské fašisty.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Absynt nakladatelství (@absyntnakladatelstvi)

Kniha vychází z 524 dopisů, které napsali rodiče z Vídně svému dítěti do Švédska, kam jej poslali, aby přežilo druhou světovou válku. V textech lze najít spoustu myšlenek, jež rezonují i dnes – víra v iluze, boj s pocitem ukřivděnosti, rodičovská láska. Všechna tato témata vás čekají v novince od Elisabeth Asbrink. Krátký rozhovor o knize s její překladatelkou Anežkou Soukupovou najdete v aktuálním KulTýdnu

Týden v televizi

Úterní večer bude na ČT 2 patřit dokumentu o filmaři, jenž proslul především adaptacemi literárních předloh, a kromě nespočtu cen si vysloužil také Oscara za film Plechový bubínek. Snímek Volker Schlöndorff, věčný rebel bude Dvojka vysílat od devíti hodin. Ve středu od osmi hodin večer pak doporučujeme pustit ČT Art, kde se odehraje slavnostní vyhlášení cen Czech Grand Design 2020.

O den později pak stejná stanice věnuje večerní program světoznámému architektovi Franku Lloydovi Wrightovi, který za svůj život postavil kolem pětistovky budov, z nichž osm dnes figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO.

Páteční večer si pak můžete na Nově užít s filmem Dvě nevěsty a jedna svatba v hlavních rolích s Annou Polívkovou a Ester Geislerovou. V sobotu pak doporučujeme drama Šachová partie na Televizi Seznam a týden můžete zakončit se záznamem jazzového koncertu uskupení Ondřej Pivec Project na Artu.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!