Oscar 2021: Po zhlédnutí Sound of Metal možná přehodnotíte naplno pouštěnou hudbu do sluchátek

Oscar 2021: Po zhlédnutí Sound of Metal možná přehodnotíte naplno pouštěnou hudbu do sluchátek 

V seriálu o kandidátech na cenu americké filmové akademie pokračujeme se syrovým a zlověstným dramatem, které se může stát každému z nás. Nominovaný herec Riz Ahmed nedobrovolně opouští svět dunící hudby a ocitá se v naprostém tichu.

Název sice naznačuje ryze hudební snímek, k Sound of Metal ale spíše sedí jiný český překlad, a to „zvuk kovu“. O muziku jde totiž jen prvních zhruba pět minut během úvodní koncertní scény. Metalový bubeník a vyléčený narkoman Ruben v podání Ahmeda uslyší po jednom vystoupení silné pískání v uších, které v jeho případě předznamenává absolutní ztrátu sluchu. Diagnóza u specialisty je nezpochybnitelná a protagonista se musí adaptovat na nečekanou hluchotu.

Celovečerní snímek režiséra a scenáristy Dariuse Mardera je ve skutečnosti hraným remakem dokufikce Metalhead. Tu před více než dekádou začal natáčet oceněný tvůrce Derek Cianfrance, jenž má na kontě romanci Blue Valentine či minisérii Bludné kruhy. Film s partnery v lásce i na pódiech z dua Jucifer, kteří jsou předobrazem hrdinů nominanta, se dokončení nikdy nedočkal.

Představitele hlavní postavy hledal Marder několik let, až narazil na herce s britskými a pákistánskými kořeny, který se objevil po boku Jake Gyllenhaala v dramatu Slídil i vedle Toma Hardyho ve sci-fi Venom. „Najednou jsem měl prostě jasno. Riz spustil a já si pomyslel: ‚Přesně pro takovou věc coby filmový fanoušek žiju‘, což se stává dost zřídka,“ uvedl pro magazín NME.

Ahmed roli vnímá jako kariérní zlom.Prahnul jsem po úloze, která by mě převálcovala. Potřeboval jsem se vymanit z komfortní zóny a dostat ze sebe všechno. Filmu jsem zasvětil celý rok,“ nechal se slyšet herec, který se po osm měsíců pilně učil znakovou řeč a každý den hrál dvě hodiny na bicí.

Po nocích jsem chodil na koncerty nebo kulturní akce pro neslyšící, třeba slam poetry. Navštěvoval jsem i setkání anonymních alkoholiků nebo drogově závislých, abych porozuměl jejich pocitům při abstinenci. A ještě jsem zapomněl na posilovnu,“ doplnil Ahmed.

Film se natáčel chronologicky, aby měli obsazení lepší možnost se naladit na pocity svých postav. Se skromným rozpočtem byla produkce hotová za pouhé tři týdny během léta roku 2018. Herci měli na každou scénu výhradně dva pokusy.

Klíčovým aspektem byl samozřejmě zvuk, o nějž se postaral Nicolas Becker. Na první schůzce s režisérem prý zamířil do síně bez ozvěn v pařížském výzkumném centru, aby Marder zažil tak nesmírné ticho,kde ucítíte a uslyšíte vlastní klouby a šlachy“, řekl pro NME.

Naturalistické nahrávky simulující reálnou dezorientaci hluchých osob vytvářel se specifickými mikrofony, které dokážou zachytit tělesné zvuky.Už jsem je dříve použil v Gravitaci ve scéně, kdy astronauti používají vrtačku v kosmu. Chtěl jsem se co nejvíce přiblížit tomu, co se po ztrátě sluchu reálně v uchu děje,“ dodal.

Kromě hlavní kategorie bojuje Sound of Metal o sošku také v kategorii pro hlavního herce, vedlejšího herce (Paul Raci), původní scénář, střih a zvuk.

Přečtěte si i další díly série věnované Oscaru 2021. 

Foto: Amazon Studios

 

Kdy a kde dávají film: Sound of Metal

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!