Vypadáváš. Festival Jeden svět propojí téma pandemie s digitálními technologiemi

Vypadáváš. Festival Jeden svět propojí téma pandemie s digitálními technologiemi 

Dokumentární festival Jeden svět si za motto letošního ročníku, který se uskuteční v online prostoru od 10. května do 6. června, zvolil sloveso Vypadáváš. Organizátoři naráží na zprostředkovanou formu komunikace v dobách koronaviru.

Nejpalčivějším aktuálním problémem je podle nás to, jak probíhající pandemie a přesun dění do digitálního světa zvýraznily společenské nerovnosti. Přemýšleli jsme, jak moc máme tuto transformaci našich životů v práci, ve škole nebo v rodině pod kontrolou a do jaké míry jsme už v rozjetém vlaku, který nejde zastavit,“ uvedl k hlavnímu festivalovému tématu ředitel Ondřej Kamenický.

Slogan Vypadáváš se promítl i do letošního vizuálu, jehož motivem jsou zamrzlé obličeje na obrazovkách a vyčerpanost lidí z neustálých virtuálních schůzek. „Zářivé, pro někoho možná až agresivní, barvy náhlost tématu podtrhují a zároveň jsou i snadno rozpoznatelné i pro osoby se zrakovým omezením,“ doplnil tvůrce Matyáš Trnka ze Studia MT.

 

Filmy budou nejprve dostupné pouze během živých streamů doplněných o debaty s autory, které poběží od 10. do 19. května. Následující den se veškeré tituly přesunou do videotéky Jeden svět online, kde budou na celém území Česka dostupné až do 6. června. Vybrané snímky doprovodí audiopopis či speciální titulky pro neslyšící.

Program festivalu a mezinárodní hosty pořadatelé zveřejní v úterý 20. dubna. Chybět nebude například film o nacionalistickém hnutí v USA Bílý šum, premiérový dokument Manželství o dlouholetém vztahu Češky a Pákistánce na dálku nebo snímek Naše generace Z, který se zabývá dopadem technologií na nejmladší generaci.

První projekci mohou zájemci sledovat v úterý 13. dubna od 19 hodin živě na Facebooku nebo Zoomu. Promítat se ve virtuálním sále bude dokument Stavební jáma o nejchudších obyvatelích Ruské federace.

Ze snímku Manželství. Foto: AČFK

 

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!