KulTýden od 12. do 18. dubna: listopad bez revoluce, francouzské kino i dvacetiny průšvihářky Bridget

KulTýden od 12. do 18. dubna: listopad bez revoluce, francouzské kino i dvacetiny průšvihářky Bridget 

Novinka bestselleristky Aleny Mornštajnové o tom, jak to v listopadu 1989 dopadlo jinak, festival francouzských snímků nebo nečekaný žánrový obrat rapera Radka Bangy. Poslechněte si nové vydání KulTýdne, podcastového přehledu kulturních událostí.

Vůbec poprvé mohou tuzemští diváci zhlédnout výběr z kinematografie země galského kohouta. Které zbrusu nové i starší tituly nabídne virtuální přehlídka Crème de la Crème? Dva roky nazpět vyšel v českém překladu zvláštní román o izolaci Zeď z pera Marlen Haushofer. Remediaci rozpracované jevištní adaptace předkládá brněnská scéna HaDivadlo. Od třinácti let působí Radek Banga na hiphopové scéně, s aktuální deskou Věci jinak se ale ponořil do jiného stylu. Zpěváka jsme se v podcastu zeptali i na jeho knižní autobiografii, kterou uvádí v těchto dnech.

 

Šest ilustrátorů a kreslířek a historické město v severovýchodním cípu Čech. Sympozium ilustrace v Broumově, o němž jsme pohovořili se spoluorganizátorkou Věrou Veselou, kromě rezidenčního pobytu pro výtvarníky nabídne také program pro veřejnost. Co by se stalo, kdyby komunisté v roce 1989 neodstoupili od moci? S takovou myšlenkou si pohrává nejnovější román Listopád z pera Aleny Mornštajnové. A nakonec zavzpomínáme na ironickou a svéráznou londýnskou třicátnici Bridget Jones, která svou filmovou podobu získala právě před dvěma dekádami.

Poslechněte si i další epizody podcastu KulTýden, který vychází každé pondělí.

Foto: Universal Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!