Vítězné filmy 11. AniFestu

Vítězné filmy 11. AniFestu 

Hlavní cena festivalu Grand Prix byla letos vůbec poprvé v historii festivalu udělena studentskému filmu.  Agnes Patron, autorka oceněného snímku „Vdova Caillou“, diváky virtuálně pozdravila během zakončovacího ceremoniálu. „Je to první cena, kterou jsem za svůj film dostala a jsem poctěná, že přichází zrovna z AniFestu“, komentovala rozhodnutí poroty šťastná studentka z Francie. Celkem tři ocenění putují do rukou českých autorů: v kategorii krátkých filmů získal hlavní cenu debutant Rudolf Šmíd s animovaným dokumentem „Kronika Oldřicha S.“  a v kategorii televizních filmů si odnesl čestné uznání nový díl nesmrtelné série Pat a Mat na venkově.  Posledním domácím oceněným je Jan Šrámek, který společně s Veronikou Vlkovou zvítěžil se snímkem „Bubi“ v nové kategorii nenarativních a experimentálních filmů.

 Všichni porotci se shodli na tom, že to bylo pět velmi rušných a pestrých dní, které v Teplicích prožili. „Byla to velmi intenzivní a skvělá zkušenost. Jako pro filmaře je pro mě důležité vidět, jak pracují jiní tvůrci, takže jsem opravdu ocenil tuto možnost zhlédnout tolik dobrých filmů“ říká Pedro Serazzina, porotce pro krátké a celovečerní filmy a dodává: „navíc je to moje první návštěva tady a hrozně se mi tu líbí. Zkrátka ta kombinace, skvělé filmy, skvělí lidé, za to bych chtěl poděkovat“.

A jaké tedy byly soutěžní filmy podle porotců? „Letos rozhodně optimističtější než loni, tak jsem rád, že role porotce mi připadla až letos,“ směje se Michal Žabka. „Loni jsme opravdu pozorovali jisté tendence k závažným tématům, velmi atmosférickým snímkům spíše temného ražení, mnohdy na hranici experimentu. I tato skutečnost nás vedla k zavedení nové soutěžní kategorie pro nenarativní a experimentální filmy. A ukázalo se, že hodnotit tyto filmy zvlášť má rozhodně smysl“, říká programový ředitel festivalu Pavel Horáček.

Porcelánové sošky čápů byly dnes v Krušnohorském divadle předáni autorům těchto filmů:

AniFest Grand Prix

Vdova Caillou / La Veuve Caillou,  r. Agnes Patron, Francie

Zdůvodnění poroty: Krásná, poetická a živá vizualizace autorčina silně osobního příběhu.

Anotace: Pusté hory rezonují ozvěnou hlasů ptáků, roklinami fouká silný vítr. Vdova Caillou vystoupá k domku, v němž žije úplně sama. Naštípá několik polínek, které jí mají dělat společnost. Všechno ostatní ztratila. Jedno poleno ukládá v pokoji do dětské postýlky. Jedinou možností, jak přežít, je pro ni těšit se ze setkání s těmi, kteří už zůstali pouhou vzpomínkou.

Cena diváků

Mrtvý, ale nepohřbený/ Dead But Not Buried, r. Phil Mulloy, Velká Británie

Anotace: Celovečerní animovaný film Mrtvý, ale nepohřbený je druhým dílem projektu Christies Trilogy, jenž následuje po snímku Goodbye, Mr Christie. Vracíme se do dysfunkční rodiny Christieových. Mrtvé tělo pana Christea ukradne japonský průmyslník pan Yakamoto, neboť věří tomu, že jeho oběť zná tajemství věčného života. Paní Christie a směsice dalších postav - včetně vilného francouzského námořníka Ramona - se pokusí získat tělo pana Christieho zpět, přičemž nejdůležitější se zdá být jeho sbírka kupónů z Tesca. Nakonec se všichni ocitnou na Islandu... Co víme o minulosti pana Christieho?

Celovečerní film

Dopis pro Momo / Momo no e tegami, r. Hiroyuki Okiura, Japonsko

Zdůvodnění poroty: za solidní režii, scénář i tempo a silný narativní základ

Anotace: Po smrti otce se třináctiletá dívka Momo přestěhuje z Tokia do domu své matky na vzdáleném ostrově Shio. V novém prostředí se necítí dobře, ale ještě víc ji trápí nedokončený dopis od otce, který má pouze dvě slova: „Drahá Momo". Dívka se snaží pochopit, co jí chtěl otec sdělit. Mezitím se na jindy poklidném ostrově začnou dít podivné věci. Z podkroví domu se ozývají zvláštní zvuky a Momo se vydá na průzkum. Seznámí se se skupinou skřítků a pomalu začíná chápat, jak strohý dopis souvisí se záhadnými událostmi a s jejím příchodem na ostrov Shio.

Čestné uznání: Mrtvý, ale nepohřbený/ Dead But Not Buried, r. Phil Mulloy, Velká Británie

Zdůvodnění poroty: Za velmi silný příběh a koncepčně odvážný film

Krátký film do 5 minut

Mechanismus jara / The Mechanism of Spring, r. Atsushi Wada, Japonsko

Zdůvodnění poroty: Cenu udělujeme velmi současnému a nevypočitatelnému krátkému filmu, který svým minimalistickým přístupem vábí diváka.

Anotace: Všichni se těší na příchod jara. Každé roční období má své mechanismy, jejichž prostřednictvím příroda udržuje řád života a smrti. Režisér Atsushi Wada se ve filmu snaží vykreslit vzrušení, jaké jaro přináší. Co když všechno funguje trochu jinak? Kdo na kom závisí a proč? Co dokáže příchod jara vyčarovat v dětské fantazii? A může z červeného trička vyrůst květina?

Čestné uznání: Jak jíst jablko / How to eat your apple, r. Erick Oh, Jižní Korea

Zdůvodnění poroty: Za elegantní výtvarnou stránku a silný humorný koncept.

Krátký film 5 – 15 minut

Moxie, r. Stephen Irwin, Velká Británie

Zdůvodnění poroty: Film, který dokáže vytvořit záhadný svět plný výzev, které nás lákají jen znovu vidět a objevovat.

Anotace: Medvěd Moxie se vyrovnává se smrtí své matky. Střídají se v něm pocity zloby a odpuštění, když se oddá vzpomínkám. Od pondělí do pátku přemýšlí o svém životě a záchvaty vzteku překonává hrou s ohněm. Hledání nových perspektiv nahlížení na svět se do jisté míry odráží od psychoanalytických východisek. Skvěle zpracovaný snímek ve stylu film noir vyjadřuje hledání odpovědí a možností volby.

Čestné uznání: Luminaris, r. Juan Pablo Zaramella, Argentina

Zdůvodnění poroty: Zábavný film vytvořený technikou pixilace s poutavým a dobře ztvárněným příběhem

Krátký film 15 – 60 minut

Kronika Oldřicha S., r. Rudolf Šmíd, Česká republika

Zdůvodnění poroty: Za čistý a tradiční příběh a také za ironické a zajímavé ztvárnění deníkových zápisků pomocí animace

Anotace: Oldřich Sedláček psal v letech 1981 až 2005 tzv. „kroniku jedné věty"". Kronikář v ní zachycuje život svůj i své  rodiny, vesnice i okolí a dějinné události světového významu. Kronika obsahuje dva tisíce záznamů, režisér Rudolf Šmíd jich vybral dvě stě a ve filmu nakonec použil osmdesát. Snímek tak představuje koncentrovaný „dějinný průřez"" životem Oldřicha Sedláčka i celé naší společnosti.

Čestné uznání: Pronásledování / Chasing, r. Chao Wu, Čína

Zdůvodnění poroty: Film je svěží a kreativní

Nenarativní / experimentální film

Bubi, r. Veronika Vlková, Jan Šrámek, Česká republika

Zdůvodnění poroty: Video-animace Bubi je otevřenou „narativní“ formou, která je jakoby bez začátku a bez konce, funguje přesvědčivě ve filmovém prostředí kinosálu, kde ojediněle nastoluje střet mezi diváckou zkušeností filmového a grafického čtení pohyblivého obrazu. Je grafickou výpovědí, civilizační apokalypsou, která příznačně zachraňuje první ročník sekce nenarativních a experimentálních „jevů“ v současné animaci.

Anotace: Postapokalyptická krajina je bičována deštěm. Sledujeme odtažitě pomalé záběry rozpadlých starých tramvají, tanků, tryskáčů a omšelých paneláků. Jediným symbolickým projevem života je ztracená dívka a její magické kameny. Experimentální animovaný film využívá vektorovou grafiku a vzešel ze spolupráce vizuálních umělců Jana Šrámka a Veroniky Vlkové.

Studentský film

tWINs, r. Peter Budinský , Slovensko

Zdůvodnění poroty: Cenu udělujeme za netypický styl a zdařilé využití metaforického vyprávění

Anotace: V přelidněné metropoli žijí dva bratři - siamská dvojčata. Obří muž nosí svého bratra na hlavě, kde jsou spojeni. Živí se boxem, při němž větší bratr neustále vítězí, zatímco mladší pravidelně dostává „nakládačku“. A nejen to. Zůstává za dveřmi striptýzových barů a v posilovně visí ve světlíku. Jednoho dne se rozhodne rebelovat... Skutečně vždy ten, kdo je silnější, vyhrává?

Čestné uznání : O nás ne / Not about us (Michael Frei, Estonsko, Švýcarsko)

Zdůvodnění poroty: Oceňujeme tento film za pozoruhodné výtvarné zpracování a dobře vystavěný abstraktní příběh.

TV film a seriál

Dodu – the Cardboard Boy, r. José Miguel Ribeiro, Portugalsko

Zdůvodnění poroty: Za skvělou kombinaci jednoduchého vyprávění a velmi dobrého filmového zpracování.

Anotace: Dodu je velmi citlivý chlapec. Žije ve městě, které je nepřátelské vůči dětem, proto musí trávit mnoho hodin doma. Vymyslí si proto novou hru, v níž hraje roli prázdná lepenková krabice. Pokaždé, když do ní Dodu zaleze a rozškrábne její stěnu, otevře se před ním neobyčejný svět plný roztodivných bytostí, které mu pomáhají naučit se porozumět vlastním pocitům a vyrůst.

Čestné uznání: Pat a Mat na venkově, r. Marek Beneš

Zdůvodnění poroty: Za humor neustálého přívalu vtipů a schopnost udržet seriál tolik let stále svěží.

Videoklip

Toru Matsumoto: AND AND, r. Mirai Mizue, Japonsko

Zdůvodnění poroty: Za unikátní vizualizaci hudby a neuvěřitelný grafický koncept

Anotace: Pulsující nepravidelné objekty, připomínající organické prvky, se posléze řadí v pestrý kaleidoskop abstraktních obrazců. Pojďte také vytvářet svůj vlastní svět!

Čestné uznání: Paristetris: Sponge Ideas, r. Katarzyna Paulina, Nalewajka Szewczyk, Polsko

Zdůvodnění poroty: Za kombinaci vyprávění příběhu a hudby

Reklama a znělka

Y film logo (Nupur Bhargava, Indie)

Zdůvodnění poroty: Za velmi vydařený mix komiksu, animace, lidské interakce a pohybů kamery směřující k závěrečnému záběru s logem.

Anotace: Znělka filmové společnosti Y-Films je vytvořena pomocí kombinace animačních technik flip-book a paper folding. Představuje vizuální montáž neobvyklého dne jednoho teenagera.

Čestné uznání: Filmfest Dresden Trailer, r.Volker Schlecht, Německo

Zdůvodnění poroty: Za dynamickou vizualizaci historie animovaného filmu

Filmy vytvořené dětmi do 12 let věku

Cena pod záštitou České televize: Cirkus / O circo (kolektiv dětí ze školy EB, Portugalsko)

Zdůvodnění poroty: Za propracovanou animaci a vizuální stránku a rovněž za práci s kamerou

 a střihem.

Anotace: Zábavný den v životě jednoho cirkusu si jako téma pro svůj snímek vybraly portugalské děti. Vytvořily tak výtvarně nápaditý ploškový film o tom, co všechno se může v cirkuse přihodit.

Uznání: Le monde d’Hawai / Divoký svět Hawaie (kolektiv dětí z Camera etc., Belgie)

Zdůvodnění poroty: Za velmi kreativní, hravé a výtvarně propracované pojetí filmu, a také za výtvarně pojaté titulky.

Filmy vytvořené dětmi od 12 do 15 let

Cena pod záštitou České televize: Ljeto na plaži / Léto na pláži (Barbara Radman, Marija Nikolič ad., Chorvatsko)

Zdůvodnění poroty: Za pointu a zpracování příběhu a skvělý nápad s drátky

Anotace: Léto, moře a slunce, které pálí ostošest. A neopatrní lidé, kteří se zde opalují – to je snímek chorvatských dětí, pojmenovaný výstižně Léto na pláži.

Čestné uznání: Škola z lega /The school of lego, Sawston Village College, Velká Británie

Zdůvodnění poroty:Za vtipnou a zajímavou animaci, využívající lego a parodující Star wars.

Mezinárodní soutěž flipbooků

Do 15 let: Šnek jí hřib (Adéla Koziorková) – hodnotil Ian Mackinnon

Od 15 let výš: Modrý tygr (Juraj Horváth, Martin Struss) – hodnotil Barry Purves

Cena Česko-estonského klubu pro nejlepší film z Estonské retrospektivy

Uzel/Solm, r.  Kalju Kivi (divácké hlasování)

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!