Kurosawovské filmy i současné Mexiko. Letní Filmovka odhaluje první střípky ze svého festivalového programu

Kurosawovské filmy i současné Mexiko. Letní Filmovka odhaluje první střípky ze svého festivalového programu 

Letní filmová škola Uherské Hradiště naslouchá filmu - letos již po čtyřicáté sedmé. Filmovka zveřejnila letošní vizuál a odhaluje první část programu, která láká na japonskou a mexickou kinematografii. Festival proběhne od 23. do 30. července 2021.

Letní filmová škola Uherské Hradiště v sekci historie představí tvorbu Akiry Kurosawy, císaře a větrného muže japonské kinematografie.

"Natáčel celosvětově úspěšné filmy, přitom používal experimenty odvozené z avantgardního filmu, západního i japonského klasického umění. Pestrou žánrovou tvorbu doprovázely napříč žánry průchozí témata spojená s existenciální krizí," komentuje Luboš Ptáček, autor první české kurosawovské monografie. Právě Luboš Ptáček se bude věnovat Na Filmovce dílu Akiry Kurosawy, kterou představí během dramaturgických úvodů a přednášek.

Z historické retrospektivy se Filmovka přesune i k současné kinematografii - v letošním ročníku se tentokrát zaměří na Mexiko. Osm zástupců současného mexického festivalového filmu představí Jílek a Schmarc dramaturgickými úvody.

"Komplikovaná současnost Mexika je reflektována díky tamější kinematografii, místní tvůrci tak činí především prostřednictvím ostrých dramatických řezů či silných metafor," říkají Jan Jílek a Vít Schmarc o Terra festivalis.

Letní filmová škola Uherské Hradiště proběhne od 23. do 30. července 2021. Ředitelka festivalu Radana Korená přiznává, že situace je vzhledem k epidemiologické situaci náročná, ovšem loňský ročník ukázal, že festival je možné uspořádat i při nutnosti dodržení hygienických opatření. Konkrétní podoba letošního ročníku bude potvrzena v květnu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!