Menstruační kalíšek, vizuály MHD i euforické šperky ve veřejném prostranství pražské Kampy

Menstruační kalíšek, vizuály MHD i euforické šperky ve veřejném prostranství pražské Kampy 

Ceny Czech Grand Design odhalily finalisty. Práce dvaceti čtyř nominovaných designérů z oblasti módy, šperku či fotografie ukazuje výstava Best of: 2020 zasazená do parku na pražské Kampě, která potrvá do 10. května. Vítěze porota vyhlásí během ceremoniálu 21. dubna v přímém přenosu na ČT Art.

Patnáctý ročník prestižních designérských cen zúžil nominace vždy na trojice finalistů. Hlavní kategorií je tradičně Designér roku, o tento titul letos bojuje Anna Marešová, která vytvořila menstruační kalíšek Whoop.de.doo, svítidla a skříňka z dílny nábytkářů Herrmann & Coufal a studio LLEV s nábytkem a doplňky do bytu.

Hermann a Coufal, Capsule Lucis. Foto: archiv CGD

Výrobcem roku se může stát Tkalcovna Kubák používající přírodní materiály, Egoé vyrábějící vestavby do auta či firma Lasvit zaměřující se na svítidla, jejíž sídlo v Novém Boru loni zvítězilo v soutěži Česká cena za architekturu. Mezi objevy roku se tentokrát zařadily Cindy Kutíková a Natálie Nepovímová, tvůrkyně nekonečných šál, IHOR s limitovanými kolekcemi nadčasových kousků do interiéru, a nakonec Lappa studio vytvářející akustické panely.

Nejlepším šperkařem může letos být Maria Kobelova, jež má na kontě kolekci inspirovanou čtyřmi druhy euforie, Zdeněk Vacek a také Ondřej Stára, jenž mimo jiné vytváří pozoruhodné prsteny. O titul Módní designér roku usiluje Jakub Polanka, Natalie Dufková a Jan Černý.

Z kolekce Naniche z dílny Natalie Dufkové. Foto: archiv CGD

Ocenění Fotograf roku můžou získat sestry Dostálkovy, které pracují pro československý Vogue, Marie Tomanová nebo fotografky Shotby.us, které zvěčňují dění během Prague Pride a stojí i za portrétem zpěvačky Katarzie.

Na poli grafického designu bojují tvůrci vizuální identity Muzea literatury – 20YY designers, Anežka Minaříková nebo studio Superlative.works, které porotu zaujalo vizuály pro Pražskou integrovanou dopravu.

Poslední kategorii představuje Ilustrátor roku, o tuto cenu se uchází Jiří Franta s autorským komiksem Singl, Eva Maceková za práci pro módní kolekce a do třetice Veronika Vlková a Jan Šrámek, kteří se podíleli na ilustracích v knize Apolenka z modrotisku

20YY Designers. Foto: archiv CGD

Menstruační kalíšek od Anny Marešové. Foto: archiv CGD

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!