Nejzajímavější křížové cesty naší republiky: Jurkovičova, meditační i skrz naskrz moderní

Nejzajímavější křížové cesty naší republiky: Jurkovičova, meditační i skrz naskrz moderní 

Křížové cesty nejsou jen připomínkou zásadních událostí Velikonoc, ale i místy, na nichž se při toulkách krajinou můžeme zastavit, ztišit a obdivovat jejich nekonečnou proměnlivost. Po celé republice jich najdete stovky. Některé jsou ryze tradiční, mnohé jiné byly ale ztvárněny s notnou dávkou originality. Podívejte se na náš výběr těch nejzajímavějších.

Skalka v Mníšku pod Brdy

Na okraji Mníšku pod Brdy najdete barokní poutní areál Skalka, jehož součástí je i 14 zrekonstruovaných kapliček křížové cesty. Ty byly na konci března 2019 nově osazeny kamennými reliéfy jednotlivých zastavení od sochaře Martina Mikuly. V areálu můžete obdivovat i klášter, poustevnu a samostatně stojící kostel sv. Máří Magdaleny od Kryštofa Dientzenhofera, jehož interiér imituje krápníkovou jeskyni a příležitostně slouží jako výstavní síň. 

Skalka v Mníšku pod Brdy. Foto: Stepet49, CC BY-SA 4.0

Svatý kopeček u Mikulova

Jednu z nejstarších křížových cest v republice a také jednu z nejromantičtějších najdete na Svatém kopečku v Mikulově. Vystoupáte-li až nahoru, což vřele doporučujeme, spatříte postupně 17 objektů – 14 kapliček křížové cesty, kapli sv. Šebestiána, zvonici a kapli Božího hrobu. Kaple jsou zajímavé i rozmanitým ztvárněním biblických výjevů. V některých z nich najdete sochařská díla, v jiných deskové malby či fresky. Odměnou za trochu námahy při výstupu vám bude i nádherný výhled na historický Mikulov a malebnou moravskou krajinu.

Svatý kopeček u Mikulova. Foto: Txllxt TxllxT, CC BY-SA 4.0

Křížová hora v Jiřetíně pod Jedlovou

Téměř jako z jiného světa vám bude připadat křížová cesta v severočeském Jiřetíně pod Jedlovou. 11 rokokových zastavení natěsnaných v prudkém kopci vede na vrchol Křížové hory, na níž se nachází kaple sv. Kříže s neobvyklou věží. V okolí najdete i výjev z Getsemanské zahrady, četné sochy či kapli Božího hrobu. Místo můžete znát z posledního zpracování slavného Máchova Máje od režiséra a kameramana F. A. Brabce z roku 2008. Obnova zdejší křížové cesty získala v roce 2017 titul Památka roku.

Jiřetín pod Jedlovou. Foto: Cees Verhoog, CC BY-SA 3.0

Svatý Hostýn u Bystřice pod Hostýnem

Křížová cesta těsně pod vrcholem moravského Hostýnu je dílem dalšího slavného architekta – Dušana Jurkoviče. Její jednotlivá zastavení, která vám možná budou připadat tak trochu jako z pohádky, jsou ztvárněna v duchu vyřezávaných valašských lidových staveb. Keramické obrazy vytvořili Joža Úprka a Jano Koehler. V poutním areálu můžete obdivovat i baziliku Nanebevzetí Panny Marie, Svatohostýnské muzeum, vodní kapli, starou křížovou cestu či rozhlednu Hostýn

Jurkovičova křížová cesta na Svatém Hostýně. Foto: Ben Skála, CC BY-SA 3.0

Římov

Zhruba pětikilometrovou procházku vám připraví pašijová cesta v jihočeském Římově. Kromě 25 zastavení s kaplemi, Popravní a Vodní bránou, Getsemanskou zahradou, Olivetskou horou či Kalvárií navštívíte i římovský poutní areál s loretánskou kaplí, kostelem sv. Ducha a nádherně zdobenými ambity.

Zdejší hojně navštěvované poutní místo vzniklo ve druhé polovině 17. století. V kaplích se původně nacházely převážně dřevěné sochy či malované výjevy, jejichž dochované zbytky si můžete prohlédnout v loretánském ambitu. Dnes se na jednotlivých místech nacházejí buď jejich kopie nebo fotografie. Na celou trasu křížové cesty se podívejte zde.

Římov. Foto: Aktron, CC BY-SA 3.0

Jiřice u Moravských Budějovic

V odpočinkovém areálu meditační křížové cesty v Jiřicích nedaleko Moravských Budějovic najdete 14 zastavení se 17 obrazy Bedřišky Znojemské. Její vstupní část s bránou doplňují výklenky s textem a průhledy do starého ovocného sadu. Křížovou cestu zakončuje dřevěná rozhledna Anička.

A proč končí křížová cesta rozhlednou? Odpověď nám dává jeden z textů: “Když naše trápení a bolesti se nám zdají neúnosné, vystupme nahoru. Tam, z ptačí perspektivy, z nadhledu, z odstupu spíše vše pochopíme. A jsme blíže našemu vysněnému cíli, rovnováze, duši.”

Meditační křížová cesta v Jiřicích. Foto: archiv Bedřišky Znojemské

Kuks

Křížová cesta 21. století vyrostla dva kilometry západně od barokního areálu v Kuksu v roce 2008. Soubor sochařských objektů vytesaných z hořického pískovce, z nichž každý má jiného autora, nese podtitul Příběh utrpení a nadějí člověka. 

Svou ideou navazuje na původní záměr hraběte Šporka, jenž chtěl v Kuksu v letech 1718–1732 vybudovat křížovou cestu s pomocí významného barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Za jejich života však došlo pouze k realizaci Braunova Betlému

Dnešní křížovou cestu naleznete na úpatí zalesněného svahu nad Stanovicemi, na trase naučné stezky Půjdem spolu do Betléma. Areál dlouhý zhruba jeden kilometr je volně přístupný z kteréhokoliv místa.

Křížová cesta 21. století u Kuksu. Foto: Kixx CC BY-SA 3.0

Nepřehlédněte ani naše tipy na pozoruhodné knihy s biblickou tematikou, nebo sváteční výběr filmů o životě Ježíše Krista

Úvodní foto: Svatý kopeček u Mikulova, Txllxt TxllxT, CC BY-SA 4.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!