Čtyři generace žen v bouřlivém dvacátém století. Divadlo Mana přináší hru o střetu matek a dcer

Čtyři generace žen v bouřlivém dvacátém století. Divadlo Mana přináší hru o střetu matek a dcer 

Vztahy a emoce, které všichni dobře známe z vlastní rodiny. Divadlo Mana v pražských Vršovicích uvede v online premiéře ve středu 31. března hru Máma říkala, že bych neměla z pera britské dramatičky Charlotte Keatley, jež zkoumá názorové a generační konfrontace mezi předky a potomky.

Hru autorka sepsala před bezmála čtyřmi dekádami a vypráví v ní o poutu mezi matkami a dcerami, které charakterizuje láska, zášť, obětavost i žárlivost. Nejstarší postavou je Doris, jež svou dceru vychovává za války, nejmladší je její pravnučka Rosie, která namísto existenčních otázek řeší boj za lepší svět.

Představení by mělo zaujmout lidi, kteří by rádi žili v harmonických vztazích s ostatními. Připomíná různé úhly pohledů generací.  A také důvody, proč právě na sebe navazující generace mívají velké konflikty. Je to jako prohlížet rodinné album, poslouchat dobovou hudbu a k tomu upřímné vyprávění o věcech, které se obvykle v rodinách spíše tají,“ uvedla režisérka Viktorie Čermáková.

Máma říkala, že bych neměla podle dramaturgyně Věry Maškové ukazuje, že ani jedna z hrdinek to nemá jednoduché bez ohledu na dobu, v níž vkročila do života. „Žádná z naší čtveřice žen není šťastná, žádná z nich není nešťastná. Všechny vedou svůj zápas se sebou, s okolím, s dědictvím, které na nich zanechala výchova. Každá z nich se snaží vyvarovat chyb své matky tím, že se dopouští vlastních,“ doplnila dramaturgyně.

Protagonistky ztvární Radka Fidlerová, Dana Černá, Máša Málková a Sandra Černodrinská. Po středečním večerním streamu, jehož záznam bude dostupný do 23. hodiny, bude následovat živé uvedení, jakmile to vládní opatření umožní.

Foto: Alena Hrbková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!