Vypátrejte vetřelce a volavky v okolí. Umění pro město ukazuje poklady veřejného prostoru

Vypátrejte vetřelce a volavky v okolí. Umění pro město ukazuje poklady veřejného prostoru 

Existující, ale i zaniklá výtvarná díla ve veřejném prostoru na území Prahy mapuje projekt Umění pro město. ‚Vetřelce a volavky‘, historické pomníky nebo současnou tvorbu prezentuje prostřednictvím online mapy a nově také ve formátu otevřených dat.

Galerie hlavního města Prahy v rámci projektu zveřejnila mapu veřejných plastik a uměleckých děl, kolem nichž lidé na ulicích a náměstích metropole často chodí, ale nevěnují jim přílišnou pozornost. Nově je zpřístupnila také ve formátu tabulky, jež je volně ke stažení a kterou můžou použít nejrůznější instituce.

V této komplikované době se lidé můžou katalogem inspirovat a prozkoumat díky němu umění, od kterého nás teď, na rozdíl od klasických galerií, neoddělují žádné zavřené dveře,“ uvedla pražská radní Hana Třeštíková.

GHMP katalog vytváří a také průběžně doplňuje chybějící artefakty. „Na webu Umění pro město je seznam postupně doplňován o aktuální i archivní fotografie a informace o každém díle, včetně popisu detailů o životě sochy či dalších zajímavostí,“ nechala se slyšet tamní vedoucí oddělení správy veřejné plastiky Marie Foltýnová.

Program Umění pro město se nesoustředí pouze na prezentaci historických děl, hodlá také realizovat četné umělecké intervence v nejrůznějších koutech Prahy od centra po periferii, které by aktivizovaly a socializovaly zanedbaná prostranství.

Foto: GHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!