Vražedný Had, staronový Moby i VR divadlo. Přinášíme kulturní tipy na týden od 29. března do 4. dubna

Vražedný Had, staronový Moby i VR divadlo. Přinášíme kulturní tipy na týden od 29. března do 4. dubna 

Na přelomu března a dubna se také najde čas na kulturní vyžití. Tento týden se můžete těšit na neobvyklý příběh betonového kovboje, novou desku Mobyho či divadlo ve virtuální realitě. V našem pravidelném výběru ale nechybí ani tip na knihu, koncerty či lásku z paralelního vesmíru, stačí si vybrat!

Had

Jak dopadnout nejhledanějšího muže světa? Netflix spojil síly s BBC, aby v novém seriálu Had odvyprávěl skutečný příběh notorického vraha sedmdesátých let. Charles Sobhraj, známý také jako Bikini Killer, si v jihovýchodní Asii nejčastěji vyhlížel západní turisty. V titulní roli se objeví francouzský herec Tahar Rahim, který si letos vysloužil nominaci na Zlatý glóbus za film The Mauritanian. Had se na Netflixu objeví 2. dubna.

Betonový kovboj

Divoký západ v kulisách dneška, tak by se dal popsat nový netflixovský film. Sleduje příběh chlapce (Caleb McLaughlin), který má začít žít se svým dlouho odloučeným otcem (Idris Elba) ve Philadelphii. Jeho rodič se ovšem věnuje neobvyklé činnosti, je součástí bouřlivého spolku městských kovbojů. Jak se dokáže sžít moderní teenager se svérázným a naprosto odlišným otcem se dozvíte od 2. dubna na Netflixu. Předlohou pro snímek byl román Gregoryho Neriho Ghetto Cowboy a původní inspirací příběhu je skutečným spolek z Fletcher Street.

Modli se, poslouchej, zabíjej

Žánr true crime se poslední dobou těší oblibě. V tomto duchu se ponese i dokumentární série HBO nazvaná Modli se, poslouchej, zabíjej zpracovaná novináři Antonem Bergem a Martinem Johnsonem a režírovaná Henrikem Georgssonem. V malém švédském městečku Knutby došlo začátkem roku 2004 k podivným vraždám, obětí byla také žena místního faráře. Vyšetřování můžete sledovat na HBO GO od 4. dubna.

Moby reprízuje

Muzikant Richard Melville Hall, všem známý jako Moby, se vrací se staronovou deskou Reprise. Skrze kolaborace s hudebníky z různých žánrů se rozhodla tato ikona elektroniky vdechnout starým skladbám nový život. Hlavním partnerem pro tento projekt mu byl Budapešťský orchestr a dále si přizval například Jima Jamese z My Morning Jacket, Marka Lanegana, Krise Kristoffersona či Gregoryho Portera.

Pro mne je hlavním účelem hudby komunikovat emoce, sdílet některé aspekty lidského stavu s kýmkoli, kdo by mohl poslouchat. Toužím po jednoduchosti a zranitelnosti, která se nachází v klasické a akustické hudbě,“ řekl autor k novince. Nového zpracování se dočkalo třináct kultovních skladeb, od Natural Blues přes Why Does My Hear Feel So Bad až po Lift Me Up či nejznámější Porcelain. První ochutnávka vyšla právě tento týden, celé album spatří světlo světa v květnu. 

Koncert Květů i PechaKucha Night

Jeden prezentující, dvacet obrázků a dvacet vteřin na každý z nich, to je známý projekt PechaKucha Nigt. Tentokrát proběhne online skrze platformu Moje kino Live i se speciálním DJ setem Radia 1. Ve středu 31. dubna přiblíží své projekty například fotografické duo Lenka Glisníková a Karolína Matušková pracující pod značkou shotby.us., dále pak autorka knihy Hore zdar! Markéta Svobodová nebo programový ředitel Radia 1 Zdeněk Lichnovský a další.

Živou hudbu až domů tento týden zajistí Unijazz. Tentokrát to budou Květy v čele s Martinem Kyšperským a spolu s nimi se v pátek 2. dubna od půl osmé představí také Petr Marek alias Muzikant Králíček, známý třeba z formace Midi Lidi či Monikino Kino. Stream bude přístupný zdarma a proběhne přes Facebook.

Brejlando: divadlo ve virtuální realitě

Herce natočené ze všech možných úhlů vám do VR brýlí přinese od 29. března dílna Brainz Studios. Navázala spolupráci s pražskými divadly a přetavila jejich představení do netradičního formátu. Těšit se můžete například na hru Hamleti či v podání Divadla Na zábradlí či Perníkovou chaloupku divadla Minor. Tato kratochvíle je v současnosti přístupná jen pro Pražany, neboť vám kurýr přiveze vše potřebné až domů, ale později se rozšíří i do dalších měst.

Kniha Tohle město, tahle řeka

Kolážovité příběhy, které zdánlivě nesouvisí, ale ve finále se slijí v jeden, jsou u diváků stále oblíbené, o čemž svědčí například Bábovky Radky Třeštíkové. Podobný koncept používá kniha Tohle město, tahle řeka spisovatelky Martiny Leierové. V jednom činžáku společně bydlí různé charaktery, od fotografky a ornitoložky Rózy, přes spisovatele Hilského až po podnikatele Majera. Každý z nich zdánlivě žije nezávisle na ostatních, ovšem postupně se ukazuje, že opak je pravdou. Kniha vyjde první dubnový den v nakladatelství Host.

Týden v televizi

Pondělní večer věnuje ČT Art přenosu představení Evžen Oněgin v podání Národního divadla Brno, a to v rámci cyklu Z první řady. O den později od devíti hodin večer pak můžete objevit život a dílo geniálního filmaře v dokumentu Kubrick o Kubrickovi.

První duben pak bude na Dvojce patřit britské královské rodině. Od osmi hodin se bude věnovat synovi královny Alžběty ve snímku Charles, následník trůnu a poté odvysílá poslední dobou velmi probíraný rozhovor Oprah Winfrey s Meghan a Harrym. Pokud toto téma není váš šálek čaje, zabaví vás Art se záznamem koncertu skupiny Spirituál kvintet U svatého Salvátora od čtvrt na devět.

Úchvatné artistické kousky v podání Cirque du Soleil s příběhem nazvaným Vzdálené světy nabídne stejný kanál druhého dubna od půl jedenácté večer. Zajímavý program připravila na sobotu televize Seznam. Nabídne dobrodružné fantasy Jiné verze tebe, v níž sleduje příběh muže, který se vydává do alternativních vesmírů hledat verzi své lásky Suzette, která jej bude milovat také.

 Foto: NME, Travis Schneider

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!