Divadlo ve virtuální realitě spustí Brejlando. Nepůjde o online stream, avizují tvůrci

Divadlo ve virtuální realitě spustí Brejlando. Nepůjde o online stream, avizují tvůrci  

Nový způsob, jak spojit diváky s uzavřenými divadly, přináší služba Brejlando z dílny Brainz Studios. Z těsné blízkosti herců na jevišti bude mít publikum možnost sledovat vybrané pražské inscenace s VR brýlemi z pohodlí domova od pondělí 29. března.

Není to živý přenos divadelního představení, ale inscenační experiment ve virtuální realitě. Je to opravdu nová forma zážitku, respektive přenosu informace i energie mezi hercem a divákem. V každém představení se snažíme najít speciální klíč pro jeho převod do nového a doposud nepříliš prozkoumaného média, které nabízí spoustu zajímavých příležitostí,“ uvedl kreativní producent Brejlanda Petr Hanousek.

Divák se na hru, kterou technologové de facto rozebrali, znovu zkonstruovali a rozdělili na tři zhruba dvacetiminutové úseky, dívá prostřednictvím 360stupňové kamery, kolem níž se soustředí a jejímž směrem hrají obsazení představitelé.

Při paralelních hereckých akcích po celém obvodu jeviště si pak divák může zvolit, co chce v danou chvíli sledovat. Přestože tedy každý divák obdrží v brýlích totožný obsah, zážitky dvou diváků nikdy nebudou stejné. Pro herce je to unikátní příležitost střihnout si divadelní roli v úplně jiném pojetí, kdy musí najít tenkou linii mezi filmařským a divadelním přístupem k postavě,“ dodal Hanousek.

 

Prvními inscenacemi, které budou na platformě dostupné, se stanou Hamleti z repertoáru Divadla Na zábradlí a Perníková chaloupka divadla Minor. Postupně přibyde Elefantazie z Městských divadel pražských, Pusťte Donu k maturitě z Divadla pod Palmovkou nebo jevištní adaptace snímku Ucho od vinohradského souboru.

Diváci si na webových stránkách Brejlanda zvolí konkrétní představení a v daný podvečer jim budou doručeny VR brýle, které si následující dopoledne odveze zpět kurýr. Aktuálně mohou službu využít pouze Pražané, v budoucnu by měla být dostupná i v dalších městech.

Foto: Jan Čermák

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!