Severská formace Wardruna vypustí online Bílého havrana

Severská formace Wardruna vypustí online Bílého havrana 

Norský kolektiv Wardruna zve uprostřed pandemie na virtuální vystoupení ku příležitosti vydání nového alba. Unikátní norský soubor proslul například tvorbou hudby pro seriál Vikingové nebo spoluprací se zpěvačkou Aurorou. Jejich cílem je globálně propojit diváky z celého světa a přinést nevšední, takřka spirituální zážitek překračující čas, jazyk i hudební žánry. Virtuální show proběhne 26. března na Facebooku.

Žijeme v různých oblastech a různých kulturách. Severská formace Wardruna ovšem připomíná, že hluboké kořeny každého z nás sahají do minulosti k přírodním duchům, trvale propojených v komplexnosti vesmíru - a to je nám všem společné. Einar Selvik, zpěvák a vrchní persona souboru, říká, že "přestože to, co prezentujeme, je severské, naše postupy jsou univerzální, protože když se podíváte do minulosti, vše je velice všeobecné a zároveň věčné... vše je zrozeno v přírodě, což je i přesně to, oč ve Wardruna jde".

Uskupení Wardruna se zapsalo do povědomí Čechů například spoluprací s Aurorou. Jejich hudbu lze velmi těžce žánrově zařadit, pohybují se na pomezí ambientního folku a pohanského etna, k čemuž využívají i širokého výběru severských nástrojů, včetně historických, a rovněž přírodních zdrojů zvuku. Jejich nové album s názvem Kvitravn, tedy Bílý havran, vyšlo 22. ledna. Bílý havran podobně jako křesťanská bílá holubice má v animismu symbolizovat naději, mír a harmonii.

"Kdysi se tradicemi žilo, byly písně pro každou příležitost (zrození, práce, smrt, lov, boj) a přitom se s přírodou bojovalo, byl to často boj o přežití. My ze západní společnosti jsme se od ní ale už naprosto odstřihli, nehledě na lidské vazby. A přitom tento vztah potřebujeme, neb jsme tu na světě součástí něčeho většího," říká Einar Selvik. Nabádá tak k obratu člověka k přírodě, připomíná tradice a jejich původ a možnost nápravy člověka. "Každý může být strůjcem změny, pokud začne u sebe," dodává.

Wardruna s vydáním alba (a zároveň bez vyhlídky na koncertní turné v blízké budoucnosti) zve na povznášející zážitek formou virtuální performance s názvem "First Flight of the White Raven". Koncert proběhne na Facebooku 26. března ve 21:00 a k dispozici bude ze záznamu po dobu 48 hodin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!