Holmesovi pomocníci, historie elektronické hudby i divadelní Encounter. Přinášíme kulturní tipy na týden od 22. do 28. března

Holmesovi pomocníci, historie elektronické hudby i divadelní Encounter. Přinášíme kulturní tipy na týden od 22. do 28. března 

Ani poslední březnový týden se neobejde bez kultury. Proběhne divadelní festival Encounter, kterého se zúčastní soubory ze čtyřicítky zemí a Netflix přichystal první řadu seriálu o příležitostných detektivech ve službách Sherlocka Holmese. Doporučujeme také výstavu o historii elektronické hudby a novinku od Zdeňka Svěráka. Více už najdete v našem pravidelném výběru.

Příležitostní detektivové z Baker Street

Nejznámější detektivní duo Holmes (Henry Lloyd-Hughes) a Watson (Royce Pierreson) se vrací, aby řešili nadpřirozené zločiny ve viktoriánském Londýně. Mistr se ovšem skrývá, a tak je jeho pomocník donucen spolupracovat se skupinkou mladých příležitostných detektivů – Beou, Jessie, Billym, Spikem a Leem a právě o ně půjde nejvíc. Vypadá to, že skrze Trhlinu se dostávají do světa prapodivné bytosti a tahle parta se pokusí jejich řádění zastavit. První řada vyjde na Netflixu 26. března.

Q: V oku bouře

Že má internet svá temná zákoutí je jasné všem. HBO si vzala v dokumentární minisérii na mušku strůjce konspirační teorie QAnon a postupně se pokouší odhalit, jak tajemná osoba s pseudonymem Q využívá konspiračních teorií a dezinformací k obcházení pravidel internetu, ovládnutí politiky a manipulaci veřejného mínění. QAnon v sobě zahrnuje řetězec teorií, od tajného satanistického spolku pedofilů, kteří mají obchodovat s dětmi a jehož součástí mají být i nejznámější lidé světa, až po spiknutí Deep State, před kterým nás může zachránit jen Donald Trump. První dva díly seriálu vyjdou 22. března.

Festival Setkání/Encounter

Janáčkova akademie múzických umění v Brně se i letos pustila do příprav festivalu Encounter. Každoroční setkání divadelních škol tentokrát ze čtyřicítky zemí se nyní uskuteční online. Téma jednatřicátého ročníku Jump odráží současnou celosvětovou situaci a reprezentuje posun či odvahu. Na programu jsou představení, diskuze, párty i přednášky o divadelní udržitelnosti i užití umělé inteligence v oboru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SETKÁNÍ/ENCOUNTER (@setkani_encounter)

Představení se dotknou všemožných témat – od Johanky z Arku, přes maloměšťáckou svatbu až po disco prasata. Pražská DAMU vsadila na Bratry Karamazovi. Encounter proběhne od 24. do 27. března a akreditaci plnou pořídíte za 500 Kč, vstupenka na jedno představení pak stojí 50 Kč. Části z OFF-Programu a ENC: Stage!, kde zahraje třeba Bare escape nebo Small Town Life budou dostupné zdarma.

Výstava o historii elektronické hudby

V roce 1895 byl vynalezen první syntezátor. A co dál? Music, Makers & Machines. Takový název nese online výstava věnující se historii elektronické hudby, kterou pořádá platforma Google Arts & Culture. Její součástí jsou kromě tisíců fotografií také videa či 3D modely hudebních nástrojů a technologií, které jsou s tímto žánrem nerozlučně spjaty. A dojde i na určující hudební kluby, studia a inovátory, kteří nasměrovali elektroniku tam, kde je dnes.

Evanescence i The Antlers

Tento týden vycházejí také nová alba. Jedním z nich je The Bitter Truth od kapely rockové Evanescence. Po čtyřech letech od Synthesis se dvojnásobní držitelé ceny Grammy pustili do práce a nahráli dvanáct nových skladeb. Podle tvůrců jde o desku s jejich charakteristickým zvukem, ale rozhodně také v pár případech zariskovali. Novinka vyjde 26. března.

Nelenila ani indie rocková skupina The Antlers, která nahrála po sedmi letech desku nazvanou Green To Gold. Reflektují v ní stárnutí a růst, se kterým přichází také změna stylu a nová energie. Fanouškům zahraje do uší také 26. března.

Zdeněk Svěrák vydává povídky

Laskavost a životní moudrost. Při těchto slovech si dost možná vybavíte právě Zdeňka Svěráka, který se vrací se zcela novými povídkami. Jeho charakter se do textů promítá a čtenáře vede jak zamyšlení, tak smíchu, protože čerpá hlavně z reálného života. Závěrečná báseň se pokouší předpovědět budoucnost českého národa. Kniha Povídky a jedna báseň vychází v nakladatelství Cosmopolis 26. března.

Kniha Ztracená duše

Jelikož jsou teplé dny už skoro na spadnutí, nabízíme ještě jeden knižní tip, dokud jsme ještě zavření doma. Nositelka Nobelovy ceny Olga Tokarczuk a autorka knihy Přes kosti mrtvých u nás vydává 24. března svoji prvotinu Ztracená duše. Podle jejích slov jde o „pohádku pro dítě, které dřímá v dospělém člověku. Pro toho, kdo už má něco odžito a začínají na něj doléhat otázky pomíjivosti“. Ideální pro jarní rozjímání.

Týden v televizi

Hned v pondělí od osmi hodin večer láká Dvojka na dokumentární cyklus Neandertálci z dílny BBC, v němž skrze nejnovější animační technologie a poslední poznatky ukazuje, že nám naši dávní předci byli bližší, než si myslíme. Zaujme i divadelní inscenace Transky, body, vteřiny inspirovaná osudem atletky Zdeny Koubkové, kterou uvede ve stejný večer ČT Art.

Pátek pak bude na Nově patřit klasice v podobě komiksového hrdiny Aquamana. Pokud ale upřednostníte pro páteční večer hudbu, přepněte na ČT Art, kde zahraje v pořadu Doupě Mekyho Žbirky David Koller, a to před devátou hodinou.

Nesmrtelný příběh o Aladinovi zfilmovaný před dvěma lety odvysílá v sobotu večer Nova. Nedělní odpoledne vám pak může od páté zpříjemnit na stejné stanici snímek Mary Poppins se vrací, a pokud ve čtvrt na devět přepnete na Primu, stihnete českou komedii Chlap na střídačku.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!