Baletní novinku Phoenix předznamená Národní divadlo ochutnávkami choreografie

Baletní novinku Phoenix předznamená Národní divadlo ochutnávkami choreografie 

Připravovanou inscenaci Phoenix z repertoáru Národního divadla přiblíží světová premiéra dvou ukázek z její choreografie pod taktovkou Douglase Lee a Alejandra Cerruda. První dílo Puppet uvede scéna na svém YouTube kanálu ve čtvrtek 18. března večer, tanec Dos Soles Solos bude následovat přesně o týden později.

Bájný pták fénix je symbolem znovuzrození, a tak lze představení chápat v kontextu v dnešní doby, kdy společnost potýkající se s pandemií snad jednoho dne vstane z vleklé krize posílená jako ono mýtické zvíře. Živé uvedení inscenace se uskuteční, jakmile to situace dovolí.

 

Diváci budou moci ve čtvrtek od 19 hodin zdarma sledovat online nejprve taneční ukázku Puppet britského choreografa Douglase Lee, který rád zkoumá a využívá pružnost lidského těla.Myšlenka loutkohry naznačuje použití vnější síly, která tanečníkem pohybuje a ohýbá jej mnohdy až do nepřirozených úhlů. Symbolické postavy jako loutka probouzejí v lidech tvořivost a fantazii. Je to stejná energie, která diváky táhne do divadla na balet,“ uvedl.

Čtvrtek 25. března ve stejný čas bude na YouTube kanálu baletního souboru Národního divadla patřit jeho španělskému spolupracovníkovi Alejandru Cerrudovi, jehož dílo by se dalo volně přeložit jako Dvě samotná slunce. „Když přijdu na baletní sál, už nepřemýšlím o slunci, smrti ani znovuzrození. Jen poslouchám hudbu a pozoruji tanečníky a postupně spolu vytváříme něco nového,“ nechal se slyšet Cerrudo.

Choreografa prý inspirují myšlenky slavného amerického tuláka, který je titulní postavou knihy i filmu Útěk do divočiny.Chris McCandless řekl: Životní radost se rodí z nových zážitků, neexistuje větší potěšení než mít před sebou horizont, který se neustále mění a na němž každý den vychází nové, jiné slunce,“ doplnil.

Foto: Serghie Gherciu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!